D Rally

Zaterdag 27 Juli 2013
Om de paar jaar is het de beurt aan een andere ponyclub om de regionale wedstrijden te organiseren. Dit keer kwamen we er niet meer onderuit om die taak op ons te nemen.
Hoewel er andere mensen zijn die ervaring hebben met het organiseren van een rally, komt uiteindelijk heel veel toch op onze schouders terecht. Gelukkig waren we op tijd begonnen met alles organiseren.

Helaas hadden we een tegenvallend aantal deelnemers. Aan de andere kant was dat ook wel lekker omdat we zo een beetje ervaring kunne opdoen zonder dat het gelijk helemaal uit de hand loopt.

We hebben een technisch gedeputeerde (TD) moeten inhuren uit BC omdat er in Alberta geen zijn. De dame in kwestie heeft veel ervaring met rallies en we hebben dan ook veel van haar geleerd.De rally begint al op vrijdag avond. De deelnemers kunnen op het clubhuis langskomen en krijgen van de TD
uitleg over wat een rally inhoud. Ook kunnen ze het cross country parcours verkennen en alvast hun theorie test schrijven. De meeste deelnemers komen al op de vrijdag opdagen, Dat scheelt ons tijd op de zaterdag omdat ze dan geen test meer hoeven te schrijven ergens tussendoor.

De zateradgochtend start met de beginners. We hadden vier beginners die eigenlijk op zondag zouden rijden, maar omdat het er zo weinig zijn hebben we ook hen op de zaterdag gezet. Zij doen hetzelfde als de ‘gewone’ D-ruiters, maar niet in team verband en ze kunnen hulp krijgen van ouders. Omdat ze hulp kunnen krijgen worden ze niet geplaatst in eerste, tweede, derde prijs, maar krijgen allemaal een deelnemerslintje. Uiteraard krijgen ze wel hun scores voor hun theorie en dressuur proef en we leggen hen uit waarom ze bepaalde scores hebben gehaald. Het is voor hen een leerzame, maar ook nog ontspannen dag.

Voor de D-ruiters wordt het allemaal wat spannender. Zij zijn ingedeeld in teams van 3 of 4 ruiters en kunnen zowel met hun team als ook individueel punten scoren. Er zijn punten voor het bereden gedeelte: dressuur, springen en cross country en voor het onbereden gedeelte: de theorie test, verzorging van hun paard aan de trailer en hun uitrusting en presentatie tijdens het rijden. Hoe meer gevorderd de ruiters zijn, des te hoger de eisen aan hun kleding bijvoorbeeld.

Tijdens de ereronde

Het is leuk om de ruiters zo bezig te zien met elkaar. In principe worden de ouders geacht geen hulp te geven. Daarvoor hebben ze een teamcaptain die ook een lid is van de ponyclub. Eline zit in een team met een meisje van haar eigen club en twee meisjes van een andere club. Peter zit in een team met twee meisjes van zijn eigen club. In totaal zijn er 6 teams.

De dag verloopt goed. Er zijn geen problemen. Maar aan het einde van de dag ben ik wel helemaal afgedraaid.

In plaats van een prijsuitreiking in het clubhuis (zoals vaak wordt gedaan hier) laat ik alle kinderen weer opstijgen voordat de prijzen worden uitgereikt en we hebben een echte parade. Peter en zijn team worden tweede en Eline wordt derde met haar team en eerste in haar dressuur klasse. Daarna doe ze allemaal nog een ereronde over het veld en dan zit de dag er weer op.


Foto’s van de rally staan hier

Laat een reactie achter

You must be logged in to post a comment.