Maligne Canyon & Edith Cavell

Maandag 15 augustus 2011

 • Vakantie11-110815-MaligneCanyon

Er is nog ontzettend veel te zien in de omgeving van Jasper en vandaag doen we dan ook twee hele bijzondere plekken. Maar eerst moeten we even langs Lake Annette rijden. We kunnen natuurlijk niet weg zonder dat gezien te hebben. Het is een prachtig helder meer en zeker ook de moeite waard om op te kanoen. Die hebben we echter niet mee en we hebben nog meer op het programma staan voor vandaag. Dus na een bliksembezoekje aan het meer gaan we weer door.

 • Vakantie11-110815-MaligneCanyon

Dan gaan we naar Maligne Canyon. Deze Canyon is op sommige plekken wel 50 meter diep uitgesleten door de razende rivier. Op sommige plekken is de Canyon zelfs maar 2 meter breed.
Langs de Canyon loopt een pad, waar verschillende informatieborden staan die uitleg geven over de rivier, de dieren en planten die er leven en de geschiedenis van de omgeving.

Maligne River heeft zijn naam gekregen van vader de Smet, een Belgische Jesuit die in 1846 probeerde de kwaadaardige (maligne in het Frans) rivier over te steken. De rivier heeft het kalksteen meters diep uitgesleten en zo een perfecte plek gemaakt voor verschillende mossen en varens om te groeien en het is een van de drie plekken in Alberta waar ‘black swifts’, een soort zwaluw, nestelen.

De route langs de canyon is ruim 2 km. Er is onderweg zoveel moois te zien dat dat zo voorbij is.

 • Vakantie11-110815-MaligneCanyon
 • Vakantie11-110815-MaligneCanyon
 • Vakantie11-110815-MaligneCanyon

 • Vakantie11-110815-MaligneCanyon

We besluiten de terugweg langs de bovenkant te doen. Maar het is even zoeken naar het juiste pad. Na een tijdje door het bos te hebben gelopen, loopt dat pad toch echt dood en we moeten terug. Gelukkig vinden we dan het juiste pad. Het begin van het pad is erg zwaar. We moeten een hele steile heuvel op. Gelukkig hebben we dan ook het ergste gehad en kunnen genieten van een prachtig uitzicht over de vallei en rustig teruglopen naar het startpunt waar de auto’s staan.

Vandaar lopen we naar het beginpunt van de Canyon, waar ook een theehuis staat. Hier kunnen we even lekker lunchen en dan gaan we weer op weg.


Volgende op het lijstje is Mount Edith Cavell met een prachtige gletsjer. Edith Cavell was een engelse zuster die tijdens de eerste wereldoorlog Belgen heeft helpen ontsnappen naar Nederland en daarvoor door de Duitsers geexecuteerd is.
De Angel Glacier ligt op de noordzijde van Mount Edith Cavell en heeft deze naam gekregen omdat het lijkt of er een angel met uitgestrekte vleugels op de berg ligt.

 • Vakantie11-110815-MaligneCanyon

Het is een korte wandeling naar de voet van de berg waarbij je over een gebied loopt waar veel losse rotsen liggen. Deze zijn achtergelaten door de gletsjer die er ooit heeft gelegen. Heel langzaam zie je dat de natuur het gebied weer over neemt. Kleine boompjes en planten maken dat er een groene waas over komt te liggen en het zal een tijdje duren, maar uiteindelijk wordt ook dit een bosgebied.

Wanneer je over het heuveltje komt, zie je ineens het gletsjer meertje liggen, een prachtig gezicht. De lichte blauwe kleur en de ijsbergjes die erin drijven zien er heel bijzonder uit.
Natuurlijk moet er even gerommeld worden met het ijs en we genieten van het uitzicht op de engel, waarachter de zon net aan het ondergaan is. Geweldig!

 • Vakantie11-110815-MaligneCanyon
 • Vakantie11-110815-MaligneCanyon
 • Vakantie11-110815-MaligneCanyon

We rijden weer terug naar de camping en Alfons en Tine spotten zowaar nog een beer. Er is een opstopje van auto’s, waar ook allerlei mensen uit hun auto zijn. Wanneer we erlangs rijden zeg ik nog tegen Rob, oh dat zal wel een hert zijn of zo, anders zijn mensen niet uit hun auto. We rijden dus door. Wanneer we bij de camping komen laat Tine ons de foto’s zien. Ze zijn niet echt goed, maar je kunt erop zien dat er wel degelijk een beer was. Het is ongelofelijk dat mensen zo dicht naar hem toeliepen. Beren kunnen hard lopen. Onverantwoordelijk.

 • Vakantie11-110815-MaligneCanyon

Terug op de camping komt Thomas tot de ontdekking dat hij zijn pet niet meer heeft. De hele camper wordt overhoop gehaald, maar niks. Na het eten gaan Fons en Rob met Thomas terug naar het theehuis om te kijken of hij daar misschien ligt. Het theehuis is al dicht, maar de eigenaar laat ze toch even binnen. Helaas ook daar niet.
Rob en Fons nemen het er gelijk van en zoeken nog een paar caches op.

Meer fotos van Maligne Canyon en de Angel Gletsjer staan hier.

Laat een reactie achter

You must be logged in to post a comment.