Jasper

Zondag 14 augustus 2011

  • Vakantie11-110814-JasperTown

De parkwachters van de camping hadden ons verteld dat ze op de camping ook een aantal geocaches hadden verstopt. Eline had gisteren, toen we de camping op reden al gezien dat mensen een geocache hadden gevonden achter het bord bij de ingang. Rob vond dat een beetje raar, want die caches stonden niet in zijn GPS. Omdat ze niet aan alle eisen voldoen van de Geocache organisatie (te dicht bij elkaar) zijn ze daar ook niet aangemeld, maar bij de ingang konden we twee GPS-en lenen met alle gegevens die we nodig hadden erin.

Vanochtend gaan we dus eerst deze zeven caches zoeken. De kinderen kunnen met zijn allen zoeken (in totaal hebben we nu 4 GPS-en) en we hebben een leuke ochtend waabij we de hele camping over moeten om alle caches te vinden. Sommige waren wel heel goed verstopt!

  • Vakantie11-110814-JasperTown

Helaas is het daarna een beetje over met het mooie weer en we besluiten het stadje een beetje te gaan verkennen.
Hier gaan we eerst lekker lunchen en daarna hebben Rob en Fons een serie geocaches die ons door de hele stad leiden.

We beginnen bij ‘Jasper’ de beer. Dit strip figuurtje is sonds 1962 de mascotte van Jasper National Park.

Dan komen we langs de totempaal en het station waar nog een oude stoomlocomotief staat. De totempaal is in 2010 opnieuw gemaakt. Voorheen stond er bijna 100 jaar een totempaal van de Haida stam, maar deze werd zo slecht dat ze hem in 2010 moesten vervangen.

  • Vakantie11-110814-JasperTown

De totempaal vertelt het verhaal van de twee broers:

Twee Hiada broers reisden van Haida Gwaii over het vasteland naar de Rocky Mountains. Nadat ze een tijdje hadden gereisd, vonden een van de broers een plek die hen aansprak. Hij bleef in dit gebied, terwijl de ander broer terug reisde naar Haida Gwaii. Er ging een lange tijd overheen en de man die teruggekeerd was naar huis miste zijn broer. Hij besloot terug te gaan en zijn broer te zoeken. Hij nam dezelfde route.
Op de plek waar ze uit elkaar waren gegaan zag hij een huis. Hij ging naa de deur en vroeg of er iemand was en een vrouwestem nodigde hem uit om binnen te komen. Toen hij het huis inging wist hij dat het meisje zijn broer’s dochter was. Zijn broer was een paar jaar geleden gestorven en had zijn manier van leven overgeleverd aan zijn dochter.

Het verhaal suggereert dat er een verbinding is tussen de Haida en de lokale bevolking van Jasper.

  • Vakantie11-110814-JasperTown

Veel van de dieren an Jasper staan afgebeeld op de totempaal: grizzly beer, libelle, berggeit en raaf.
Bovenaan de paal staat een broer, hij zit en kijkt uit over het land.
De volgende figuur is de raaf, het icoon voor de Haida.
De staartveren van de raaf houden het gezicht van de jonge dochter vast.
De volgende figuur is de bergeit, vertegenwoordiger van de Rocky Mountains.
Een van de broers rust tussen zijn knieen.
De onderste figuur is een grizzly beer meet een libelle in zijn handen.


Tussendoor lopen we van souvenirwinkel naar souvenirwinkel (er zijn er genoeg in Jasper) en iedereen koopt wel wat rommeltjes. Ze hebben immers 50 dollar van opa en opoe nog op te maken.

Terug op de camping gaan we avondeten en lukt het nog om een kampvuurtje te maken.

Meer fotos van het stadje Jasper staan hier.

Laat een reactie achter

You must be logged in to post a comment.