De mooiste route ter wereld

Zaterdag 13 augustus 2011
We pakken weer op en rijden vandaag naar Jasper. Dit is een van de mooiste routes die je kunt rijden hier in Alberta. We rijden over de Icefields Parkway, waarvandaan je prachtige bergtoppen en gletsjers ziet liggen.

 • Vakantie11-110813-Icefield

De eerste gletjser waar we bij stoppen is de Crowfoot Gletjser. Deze is zo genoed omdat hij in het verleden drie uitlopers had, die een voet van een kraai vormen. Nu zie je eigenlijk alleen nog maar de bovenste twee tenen. Voor de gletsjer ligt Bow Lake, wat de Bow River voedt, die ook door Calgary stroomt.
Ook hier zie je weer de prachtige kleur van het water en het is koud, maar o zo helder.


 • Vakantie11-110813-Icefield
 • Vakantie11-110813-Icefield
 • Vakantie11-110813-Icefield

 • Vakantie11-110813-Icefield
 • Vakantie11-110813-Icefield

Onze volgende stop is de weeping wall. Niet zo spectaculair als de weeping wall in Glacier National Park, maar nog steeds leuk om te zien. Hier stroomt het water over de rotsen zo’n 30 meter naar beneden. Schijnbaar kun je hier in de winter geweldig ijsklimmen.
Aan de andere kant van de weg stroomt de North Saskatchewan River.


Onze volgende stop is bij de Bridal Veil Falls. Die kun je vanaf een afstandje, vanaf de parkeerplaats, zien gaan. We vinden echter ook een pad naar beneden, waarbij je niet alleen de Bridal Veil Falls kunt zien, maar ook de Panther Falls.
Het is een heel steil pad, dat uiteindelijk dood loopt. We kunnen niet bj de Bridal Veil komen, maar zien, zoals gezegd onderweg wel de Panther Falls van heel dichtbij.

 • Vakantie11-110813-Icefield
 • Vakantie11-110813-Icefield
 • Vakantie11-110813-Icefield

 • Vakantie11-110813-Icefield

Wanneer we weer boven komen gaan we op zoek naar de bovenkant van de Panther Falls, die ligt net naast de parkeeplaats en is makkelijk te bereiken. Ook hier nemen we dus even een kijkje.
Net wanneer we de auto in willen stappen, zien we door de wind een kleine twister onstaan. Dat is een gaaf gezicht! (zolang die klein blijft natuurlijk!)

Dit is zo’n beetje de laatste stop voordat we bij de Athabasca Glacier aankomen. Deze gletsjer maakt onderdeel uit van de Columbia Icefield. Dit is het grootste ijsveld in de Rockies. Het smeltwater van dit ijsveld stroomt naar drie oceanen, de Atlantische Oceaan, de Stille Oceaan en de Arctische Oceaan. Het is dus een triple continental divide, de enige op aarde.
Omdat de Athabasca Gletsjer vlak aan de weg ligt, wordt deze enorm veel bezocht. Er gaat ook een bus de gletsjer op. En dat gaan wij ook doen.

 • Vakantie11-110813-Icefield

Het is gevaarlijk om alleen de gletsjer op te gaan. Er kunnen grote scheuren in het ijs zitten en daarom mag je alleen met een gids het ijs op. De gletsjer is 6 km2 groot en ergens tussen de 90 en 300 meter dik.
Ook deze gletsjer trek zich steeds meer terug en is in de afgelopen 125 jaar 1,5 km. teruggetrokken. De gletsjer beweegt uiteraard nog steeds (zon’n 25 meter per jaar) en daarbij schuurt hij over de bodem en maakt het fijne rotspoeder dat de bergmeren zo’n een mooie kleur blauw maakt. Ieder jaar wordt de gletsjer 3 meter kleiner en wat overblijft aan de voet van de gletsjer is een grote hoeveelheid rotsen op een kale vlakte.

 • Vakantie11-110813-Icefield

We gaan dus met de bus de gletsjer bezoeken. Eerst brengt een gewone stadsbus ons naar de voet van de gletsjer. Daarna gaan we in een speciale bus met enorme banden en een sterke motor en die rijdt ons op de gletsjer.
Hier kunnen we eruit en mogen rondlopen op de gletsjer. Je ziet hier het mooie blauwe ijs aan de onderkant en wit aan de bovenkant, ook zie je het ijskoude heldere water uit de gletsjer lopen.

Na een haf uurtje worden we weer mee naar beneden genomen en we besluiten bij het informatiecentrum wat te eten, voordat we doorrijden naar Jasper.

 • Vakantie11-110813-Icefield

Voordat we bij de camping komen hebben we onderweg nog twee stops. De eerste is bij de Bubbling Spring. Dit is een klein meertje, waar het water uit de grond omhoog borrelt.
Ook hier weer prachtig helder water.

Dan gaan we de Athabasca Falls bekijken. Het is geen hoge waterval, maar er komt zoveel water langs naar beneden storten dat het toch een indrukwekkend gezicht is.
Er loopt een pad vanf de waterval naar beneden langs een oude en diepe rivierbedding. Het is mooi om daardoor te lopen, je kunt goed zien wat voor sporen het water heeft achtergelaten op de rotsen.
Uiteindelijk gaan we dan op weg naar de camping, waar we gereserveerd hebben en enorme ruime plekken hebben.

 • Vakantie11-110813-Icefield
 • Vakantie11-110813-Icefield
 • Vakantie11-110813-Icefield
 • Vakantie11-110813-Icefield

Nog meer foto’s van onze mooie tocht over de Icefield Parkway, vind je hier.

Laat een reactie achter

You must be logged in to post a comment.