Strathmore rodeo

Zaterdag 30 juli 2011

  • Vakantie11-110730-StrathmoreRodeo

De familie was te laat in Calgary om onze rodeo mee te maken, maar gelukkig worden er overal rondom Calgary ook rodeos georganiseerd. We gaan naar Strathmore om daar de rodeo te zien. Het is maar een uur rijden, dus we vertrekken in de ochtend van huis, ruim op tijd om ‘s middags de rodeo te zien.
Het is een mooi kort ritje voor Fons om te wennen aan de camper, maar het is allemaal goed te doen. Het valt Fons vooral op dat de mede weggebruikers zo aardig zijn…

Wanneer we aankomen in Strathmore zien we door de straten verderop net nog de optocht rijden. Die hebben we dus helaas gemist.
We rijden naar het rodeo terrein waar we voor een nachtje kunnen staan. We zetten er snel de wagens neer en gaan op weg naar de rodeo.
We hebben al kaartjes gekocht, dus we hoeven die alleen maar even op te halen en dan zijn we er klaar voor.

Het blijkt dat het terrein pas om 11 uur open gaat, dus we moeten nog even wachten voordat we naar binnen kunnen.

  • Vakantie11-110730-StrathmoreRodeo

We beginnen bij het podium waar Doodoo de clown op zal treden. Dan hebben we ook even de tijd om lekker een bakkie te doen.
Ondanks dat het vooral voor Luca wat lastig is om alle grappen te snappen, vermaken we ons best. Helemaal wanneer Alfons en Rob vooraan staan om mee te doen met YMCA van de Village People. Rob’s enthousiasme wordt door de clown beloond met een video van hemzelf. Kunnen we thuis zijn flauwe grappen nog een keer bekijken: “unbelievable!”

Na deze show lopen we het terrein verder even over. Het is een kleine kermis, en er is in tegenstelling tot de rodeo in bijvoorbeeld Medicine Hat, ook niet echt een markt bij met andere dingen om te doen. We besluiten dan ook snel wat te eten te halen en dan door te lopen naar de tribunes voor de rodeo, die om 1 uur begint.

Verwend als we zijn door de rodeo in Calgary, zie je duidelijk verschil in de kwaliteiten van de deelnemers. Toch blijft het leuk om te zien, vooral ook omdat ze hier wedstrijden hebben die ze in Calgary niet doen, zoals de ‘Wild horse races’, waarbij een groep van drie cowboys een paard moet zien te zadelen en een van hen er een paar seconden op moet blijven zitten, en ‘team roping’ waarbij een kalf zowel een lasso om zijn hoofd als een van zijn poten krijgt. Verder zijn er de (ons) bekende onderdelen van bareback, saddle bronc, steer wrestling, tie down roping, barrel races en bull riding.

  • Vakantie11-110730-StrathmoreRodeo
  • Vakantie11-110730-StrathmoreRodeo
  • Vakantie11-110730-StrathmoreRodeo

Het is een gevarieerde show en vooral de cowboys op de stieren krijgen ervan langs. Er is maar een enkeling die de 8 seconden weet vol te maken. Tussendoor zien we ook nog een dame die een show opvoert met twee paarden die zonder hoofdstel of zadel naar haar commandos luisteren.

  • Vakantie11-110730-StrathmoreRodeo

Na de rodeo gaan we weer terug het terrein op en zien in een andere arena de trick riders. Natuurlijk moeten we ook even kijken voor cowboy hoeden en Luca en Fons kopen een mooie hoed.
Dan gaan de kinderen ook even het kermis terrein over en doen mee met verschillende schietspelletjes. Luca, Eline en Peter winnen alle drie een troostprijs bij het darten.

Het wordt inmiddels tijd om wat te eten en dan door te gaan naar de avond show.

  • Vakantie11-110730-StrathmoreRodeo
  • Vakantie11-110730-StrathmoreRodeo

Hier beginnen ze met ‘Running with the bulls’. Voor 25 dollar kun je hieraan meedoen. Je kunt dan in de arena rondrennen met de stieren die daar door een paar cowboys in de rondte worden gejaagd. De publiekslieveling wint hiervoor 1000 dollar en de rest gaat naar huis met een t-shirt waarop staat dat ze hieraan hebben meegedaan. De meeste deelnemers zijn in de categorie ‘jong en stom’, maar er zijn ook een paar ouderen die dit nog op hun lijstje hebben staan om ooit te doen. Sommigen hebben zich uitgedost in verkleed kleren om de aandacht van het publiek (en de stieren?) te trekken, maar de meeste lopen in hun gewone kloffie mee.

Het is vermakelijk om te zien en er zijn verschillende rondes waarin steeds grotere stieren de arena doorgejaagd worden. De meeste zijn zo verstandig om op de hekken te klimmen wanneer ze een stier zien komen, maar er zijn er twee in het bijzonder die even goed te grazen worden genomen. Tussen hen gaat het dan ook voor de hoofdprijs van 1000 dollar en aan de hand van het applaus wordt uiteindelijk een van hen aangewezen als winnaar.

We zien daarna de wild pony races, waarbij kinderen in teams van drie een pony in bedwang moeten zien te houden en er een paar seconden op rijden. Altijd vermakelijk, vooral omdat de ponies lastig in bedwang zijn te houden.

  • Vakantie11-110730-StrathmoreRodeo

Daarna is het tijd voor het serieuze werk; de huifkar races. Dat hebben wij ook nog niet eerder gezien en het is een heel spektakel. Vooral de start is indrukwekkend, waarbij 4 teams van 4 paarden plus hun twee bijrijders op een kleine ruimte een rondje draaien en van start gaan. De ene bijrijder houdt het team in bedwang voor de start en de andere bijrijder gooit bij de start nog wat ‘bagage’ in de huifkar. Zodra de kar is vertrokken springen die allebei op hun paard en racen er achteraan. De finish is wanneer de wagen over de streep komt, maar je krijgt strafpunten als de bijrijder verder dan 30 meter weg is van de wagen op dat moment, of zelfs voor de wagen finisht. Het is dus een team finish.

We zien 9 races van 4 teams en wedden onder elkaar, zoals alle Canadezen dat doen, wie als eerste eindigt. Volgende keer moeten we wat kleingeld meenemen, zodat er echt wat op het spel staat tijdens de weddenschappen.

Na de shows lopen we weer rustig terug naar de campers, waar het nog tot laat rumoerig is, maar we hebben ondanks dat lekker geslapen.


Meer fotos van de rodeo dag staan hier.

Laat een reactie achter

You must be logged in to post a comment.