De zomer begint

Dinsdag 28 Juni 2011
Vandaag is de laatste dag van school. Peter en Eline krijgen allebei hun rapport mee en alle schriften en potloden die ze hebben gebruikt het afgelopen jaar.
Ze hebben allebei weer een heel mooi rapport met 3-en, 4-en en 5-en.

Voor Eline is dit het commentaar van de juf:

Sterke punten:

 • Eline vindt het nog steeds heel leuk om verhaaltjes te schrijven, verslagen te maken en gedichten te schrijven. Ze gebruikt story boards en story maps om effectief te plannen
 • Eline kan notities maken door gebruik te maken van kernwoorden, zinnen en tekeningen per onderdeel.
 • Ze begrijpt de relatie tussen vermenigvuldigen en delen en optellen en aftrekken
 • Eline is een goede lezer en begrijpt wat ze leest. Ze kan zelfstandig werken in leesopdrachten: lezen, samenvatten, connectie met de wereld en definieren van nieuwe woorden
 • Eline was een active deelnemer aan alle activiteiten in het Lougheed House. Vooral het maken van een ontwerp voor de tuin, schoffelen en planten vond ze erg leuk.
 • Eline vond het erg leuk om oud-premier Lougheed te ontmoeten. Ze was ook actief deelneemster in het samenstellen van vragen voor nieuwe immigranten.


Aandachtspunten:

 • Eline houdt van de uitdaging van een wiskunde probleem. Ze blijft proberen en kan zelfstandig hieraan werken. Ze raakt erg opgewonden als ze het antwoord heeft en roep dan: “I did it, I did it”
 • Ze begrijpt de relatie tussen vermenigvuldigen en delen en optellen en aftrekken
 • Eline werkt georganiseerd en produceert kwaliteitswerk, het duurt alleen wat te lang. Ze blijft doorgaan tot ze klaar is, maar heeft vaak extra tijd nodig.Voor Peter is dit het commentaar van de juf:

Sterke punten:

 • Peter deelt interessante ideen met de groep tijdens groepsopdrachten. Hij stelt interessante vragen tijdens het onderzoek naar planten. Peter schreef over loof- en naaldbomen in zijn schrift, “planten geven ons medicijnen, voedsel en lotion. Compost zijn dode planten en dieren. Er zijn voedsel, mineralen en stenen in de bodem. ” Peter vroeg zich af, “waar kwam de eerste plant vandaan en wat was het eerste zaadje en waar kwam dat vandaan?”
 • Peter heeft een goed begrip van meeteenheden. Hij begrijpt hoe hij niet standaard eenheden kan kiezen om lengte, oppervlakte en gewicht te meten. Op de vraag welke eenheid hij het beste zou kunnen gebruiken om iets kleins te meten, als een gummetje, antwoordde hij de mini blokes, want die zijn klein, net als de gum.
 • Peter leest en begrijpt een variatie aan teksten. Pas geleden las hij een kort verhaal over een blind meisje met de titel A great sense of smell. Bij vragen over de tekst toonde Peter dat hij de tekst goed had begrepen. Toe hem gevraagd werd; “Waarom hield Sofie zich vast aan de leuning toen ze naar beneden liep” antwoordde Peter “omdat ze blind was” (iets dat niet in de tekst stond). Toen hem gevraagd werd: “Toen Sofie rook rook wist ze dat ze Ella meteen wakker moest maken, leg uit waarom dat belangrijk is”, antwoordde Peter,”het huis stond in brand en je wil niet binnen blijven omdat je je dan brandt”. Peter begreep het woord ‘rouse’ en de ernst van de situatie. Hij legde ook uit waarom de titel zo passend is, omdat blinde mensen beter kunnen ruiken dan ziende mensen.


Aandachtspunten:

 • Peter moet er steeds aan herinnerd worden dat hij ook dient te luisteren als anderen praten. Hij kletst graag met zijn vriendjes als anderen wat presenteren.
 • Peter haast zich vaak door zijn schijf opdrachten. Dit werd vooral duidelijk tijdens zijn planten observaties. Peter moest vaak verteld worden meer detail toe te voegen aan zijn verslag. Hij heeft veel achtergrond kennis en een rijke woordenschat, dus dat moet ook uit zijn werk blijken.

Voor hun engelse taal zijn ze inmiddels ‘very good’ tot ‘excellent’ en ik moet ook zeggen dat hun woordenschat groeit en groeit. Hun Nederlandse woordenschat gaat daarentegen minder hard vooruit, dus daar zullen we aan moete werken.

Laat een reactie achter

You must be logged in to post a comment.