Lougheed House

Donderdag 5 mei 2011
Eline had een leuke week op school. Elke dag gingen ze op bezoek in het Lougheed House om daar te leren over de geschiedenis van het huis en over immigratie naar Canada.

Een oude foto van Lougheed House

Zelf was ik er ook drie dagen bij als vrijwilliger. Het was een erg leuke ervaring voor de kinderen en een erg gevarieerd programma. De organisatoren waren erg gemotiveerd om het programma een succes te maken.. Ze hopen op en subsidie, zodat ze het in de toekomst voor meer schoolklassen kunnen doen.

Lougheed House is het huis van de grootouders van Peter Lougheed, de premier van Alberta tussen 1971 en 1985. Hij heeft veel goede dingen gedaan voor Alberta, en er met name voor gezorgd dat Alberta zelf profiteert van olie en gasopbrengsten uit deze provincie.
Zijn grootvader was ook een zeer invloedrijk man in Alberta, maar vooral Peter Lougheed is hier zeer geliefd.

Prachtig glas-in-lood

Eline wijst aan waar zij vandaan komt

De eerste dag verkennen we het huis. Het is een prachtig huis, met mooie glas in lood ramen. Het huis heeft een hele tijd leeg gestaan (in de jaren 30, tijdens de depressie waren de Lougheed’s gedwongen het huis te verkopen), maar het is inmiddels weer mooi gerestaureerd.
Deze eerste dag wordt er gesproken over hoe de familie Lougheed naar Calgary is gekomen, vanuit Engeland. Ook bekijken ze spullen die immigranten hebben meegenomen vanuit verschillende culturen, die we nog steeds gebruiken.

Een collage van voedselbonnen


De tweede dag schetsen de kinderen details van het huis en van de kunstwerken die er hangen (de balzaal wordt nu gebruikt als gallerie). Er hangen ook wat kunstwerken van een Nederlandse kunstenares.

Daarna gaan ze naar buiten om het huis zelf te tekenen en daarna ook om te tuinieren.
Bij het Lougheed huis is een tuin, die ieder jaar door vrijwilligers wordt bijgehouden. Deze keer mochten de kinderen van de klas een ontwerp tekenen voor de moestuin. Dat ontwerp hebben ze uitgezet en ingezaaid. Een hele eer!


Eline tekent een beeldhouwwerk na

Het huis schetsen

De tuin klaarmaken


Tijdens de laatste dag dat ik erbij ben, komt Peter Lougheed langs. De kinderen hebben van tevoren een aantal vragen opgesteld die ze willen stellen. Gelukkig is er daarna ook nog even tijd om wat onvoorbereide vragen te stellen, en dat zijn toch eigenlijk wel de leukste..

Eline als 'reporter'

Eline stelt haar vraag

De eagle dans


In de middag kwam een woordvoerder van de First Nations langs, die in een reservaat ten zuiden van Calgary wonen. Hij legde uit waar ze oorspronkelijk vandaan kwamen en zijn kinderen lieten een aantal dansen zien. Heel leuk allemaal. Volgens mij was dit wel de beste dag om mee te maken.

De laatste twee dagen was ik er niet meer bij, maar op die dagen hebben ze nog een keer getuinierd, een interview gehouden met een nieuwe immigrant en een picnic gehouden.
Een heel gevarieerd programma, en Eline heeft zich prima vermaakt.

Laat een reactie achter

You must be logged in to post a comment.