Peter’s verjaardagsfeestje

Vrijdag 11 Maart 2011
Vandaag viert Peter zijn verjaardagsfeestje. We hebben er een wetenschapsfeestje van gemaakt. Nou kun je daar ook mensen voor inhuren, maar ik vond het leuker om het zelf te doen en wat proefjes te zoeken die ze zelf zouden kunnen uitvoeren.
Van tevoren hebben we een boekje gemaakt (wat Rob illegaal op zijn werk heeft uitgeprint) waarin een korte beschrijving staat van wat ze gaan doen.

  • Peter verjaardag

We nemen de kinderen mee vanuit school, uiteindelijk komen er 8 mee, en beginnen eerst met de taart. Die bestaat uit verschillende cupcakes, samen opgemaakt met ‘modder’-glazuur en vrachtwagens. In plaats van 8 kaarsen hadden we een sterretje in de vorm van een 8.

Als iedereen zijn taartje op heeft kunnen we beginnen met de proefjes.
Eerst gaan we pennies schoonmaken. De vraag is, hoe kun je die het beste schoon maken (water, zout water, zout water met azijn, water met afwasmiddel). Uiteindelijk komen we tot de juiste conclusie: zout water en azijn.

Dan zijn de magneten aan de beurt: wat blijft wel en wat niet plakken.

  • Peter verjaardag


Vervolgens doen we ‘hidden tresasure’. Je kunt een soort gel-knikkers kopen, die worden gebruikt om planten in te planten. De planten nemen dan in de loop der tijd het water op uit deze knikkers. Het leuke van de doorzichtige knikkers is dat je ze vrijwel niet ziet in het water. Zodra je je vingers in het water steekt voel je pas dat er wat in zit. Erg cool.


  • Peter verjaardag


Daarna komt de tornado aan de beurt. We hebben een verbindingsstukje gekocht, waarmee je twee flessen op elkaar kunt monteren. Wanneer je de fles met water op zijn kop zet loopt het in de ander fles. Als je daar daar dan een draai aan geeft, ontstaat er een soort tornado in de fles. We hebben kleurstof bij het water gedaan waardoor je de tornado nog beter ziet. Wanneer we er afwasmiddel bij doen vinden de kinderen het helemaal geweldig. Enorme schuimbellen komen in de fles.
Helaas sluit het verbindingsstukje niet helemaal goed, dus we hebben een lekkere kliederboel op tafel…

  • Peter verjaardag

De volgende truuk is ook heel leuk. Het heet de cartesian diver. We hebben een pipetje gevuld met water en lucht, zodanig dat hij net blijft drijven in een plastic fles gevuld met water. De vraag is nu, hoe zorgen we ervoor dat het pipetje zinkt. De kinderen proberen schudden, en op zijn kop houden. Het antwoord is: in de fles knijpen. Doordat de luchtdruk stijgt (ook in het pipetje) kont er meer water in het pipetje en zinkt hij. Dat is een grappig effect en iedereen kan het even proberen. Daarna maken ze allemaal hun eigen duikertje met een dubbelgevouwen rietje en wat paperclips.
Die nemen ze na afloop ook allemaal mee naar huis.

De meest spectaculaire proef is die met de Alka Seltzer bommetjes. Alka Seltzers zijn maagtabletten, zdie gaan bruizen wanneer je ze in water doet. Wij doen ze in een filmkokertje en doordat er gas vrijkomt uit de tabletten bouwt de druk net zover op totdat de kokertes van hun dekseltjes springen. In feite hetzelfde effect als de baking soda met azijn.
Helaas is het vandaag, na een paar warmere dagen, weer -10, dus lekker naar buiten gaan doen we niet. We zoeken dus de plek in ons huis met het hoogste gedeelte dak (zo’n 2 verdiepingen hoog) en daar laten we de filmkokertjes ontploffen. De rommel valt mee. De meeste druppels belanden in de wasteil waarin ze de kokertjes neerzetten. Dit vinden ze allemaal wel de meest geweldige proef. Ze krijgen dan ook allemaal een filmkokertje en een pakje Alka Seltzer tabletten mee.

We hadden nog veel meer proefjes voorbereid (UV-kralen, Lava lampen, Silly Putty maken), maar er is nog nauwelijks tijd. Vlak voordat de pizza komt doen we nog een proefje: PH waarden meten.

  • Peter verjaardag

Daarvoor kun je natuurlijk PH papier kopen, maar je kunt ook zelf een indicator maken door rode kool te koken. Het kookwater is een paarse indicator, die van kleur veranderd wanneer je er een zuur of een base bij gooit. We proberen verschillende stofjes. De gootsteen ontstopper is heel basisch en wordt helemaal geel. De Ammonia is iets minder basisch en wordt groen. De baking soda wordt blauw.
Zure stoffen als azijn worden rood. Zo krijg je een regenboog aan kleuren door de PH-waarde van de stoffen die je bij het rode kool sap gooit.

Dan is het snel handen wassen en pizza eten en dan staan de ouders alweer op de stoep. De kinderen gaan naar huis met een tasje met verschillende spulletjes om thuis ook wat proefjes te kunnen doen.

Er was geen tijd om de kadootjes uit te pakken, dus dat doet Peter als de kinderen allemaal naar huis zijn.

Laat een reactie achter

You must be logged in to post a comment.