Chinook

Woensdag 26 januari 2011
Ik weet niet of ik dit al eens eerder verteld heb, maar de reden dat het hier ineens weer zo warm is, is de Chinook.

Er komt warme, vochtige wind vanaf de westkust, de Stille Oceaan, en die botst op de Rocky Mountains. In de bergen regent, of meer waarschijnlijk, sneeuwt het vervolgens. De inmiddels droge, warme lucht duwt de koude lucht op de prairies aan de andere kant van de Rocky Mountains (waar wij wonen) naar het oosten.

Uitzicht op de Chinook Arch vanuit onze straat

Uitzicht op de Chinook Arch vanuit de steeg


Je kunt een Chinook letterlijk zien door de ‘Chinook Arch’, een duidelijke scheidingslijn in de lucht tussen bewolking en onbewolkte lucht. Het kan er nogal dreigend uitzien, maar het regent dan bijna nooit.
Daarnaast waait het behoorlijk. De warme wind waait naar beneden langs de oostzijde van de bergen onder de koudere lucht door. En zo kan de temperatuur hier in een paar uur van -20 naar +5 graden gaan. De lucht is ook extreem droog.


Het leven hier in Calgary wordt behoorlijk beinvloed door de Chinooks. De winterspelen van 1988 werden bijvoorbeeld ook beinvloed door een Chinook en daar moesten de organisatoren wel duidelijk rekening mee houden.
Het schijnt ook de reden te zijn dat de straten (en dan met name de lokale wegen) hier niet zo heel goed schoon worden gemaakt van sneeuw. Calgary heeft niet veel sneeuwschuivers, ze gaan ervan uit dat het wel weer wegsmelt bij de volgende Chinook.

Voor de paarden en het andere vee is het ook wel even prettig, als de sneeuw wegsmelt, kunnen ze weer bij het gras.

Hoewel het fijn is om af en toe even een pauze te hebben van de koude temperaturen (na de chinook gaan we weer gewoon terug naar -20) is het ook vervelend. Door de plotselinge drukverschillen krijgen veel mensen hoofdpijnen (a Chinook migraine). Zelf heb ik daar helaas ook last van, dus niet echt prettig, maar als ik zo om me heen luister ben ik niet de enige. Gelukkig is het na een dag of zo wel weer weg.

Laat een reactie achter

You must be logged in to post a comment.