Chester Lake

Vandaag ben ik met mijn collega Rob gaan hiken in Kananaskis. Omdat er de laatste tijd veel sneeuw gevallen is, betekende dit dus “Snow shoeing”. Ik heb dus bij de universiteit een paar sneeuw schoenen en twee “Avelanche Transceivers” gehuurd. Vanochtend vertrokken we om 7 uur richting het beginpunt van de hike.

De track van onze tocht

We vertrokken vanaf de parkeerplaats om 8:30 en liepen de ruim twee kilometer naar de eerste cache (de onderste op de kaart) ongeveer 40 minuten.
Het pad door de sneeuw was hier nog goed te doen.

Van daaruit gingen we naar het westen omdat Rob naar de top van de berg wilde lopen. De toch daarheen was veel moeilijker omdat we niet over een pad liepen. We moesten dus ons eigen pad maken. Dat viel nog niet mee voor degene die voorop liep. Mijn eerste gedachte dat je met sneeuwschoenen ‘op de sneeuw’ loopt bleek al snel niet waar. Je zakt alsnog tot aan je knieen in de sneeuw. Daarna moet je de sneeuwschoen (nu met sneeuw) weer uit de sneeuw trekken om de volgende stap te kunnen zetten. Ruim een uur later kwamen we aan bij de voet van de berg. Een snelle blik op de GPS liet zien dat we nog 400 hoogte meters moesten goedmaken. Dat zou met ons tempo veel te lang duren. We zouden dan niet genoeg tijd hebben om voor het donker weer terug te zijn bij de auto.

We besloten dan maar de twee overige caches op te halen. Dus weer ploegen door het open veld. Hier namen we ieder voor een tijdje de kop. Op een gegeven moment kwamen we bij een spoor van een cross-country skier. De sneeuw onder het spoor is aangestampt waardoor je er minder diep inzakt. We volgden dus het spoor over de volgende heuvel (de piek in de grafiek hieronder) totat we de overige sporen konden oppikken naar de tweede cache (de bovenste in de kaart).

Het uitzicht vanaf de tweede cache. Niet veel beter weer!

Hier hebben nog even staan kijken naar mensen die verderop aan het klimmen waren. We besloten niet verder te gaan en volgden het spoor terug naar het meer. Onderweg stopten we bij de “Elephant Rocks”, een overblijfsel van een rockslide. Een van de rotsen lijkt op de slurf van een olifant, vandaar.

De elephant rocks

De tocht terug naar de auto ging voorspoedig omdat we weer over het begaande pad liepen. Onderweg haalden we meerdere andere wandelaars in. We hadden vooraf ingeschat hoeveel mensen we tegen zouden komen. Ik had het op 10 gehouden en Rob had 25 geschat. We zouden er 54 tegenkomen! Populaire hike vandaag ondanks de sneeuw en het ontbreken van een mooie blauwe lucht.

Het was een mooie dag met een nieuwe ervaring, het gebruik van de sneeuw schoenen. Zwaarder dan verwacht maar al-met-al goed te doen. Gelukkig hadden we de lawine ontvangers niet nodig!

Het hoogte profiel van onze tocht

Laat een reactie achter

You must be logged in to post a comment.