Ponyclub playday

Zaterdag 2 oktober 2010

De afgelopen weken ben ik druk bezig geweest met het organiseren van een spelletjes dag voor de leden van de ponyclub. Het is bedoeld als een afsluiting van het buiten seizoen. Nu het slechtere weer eraan komt kunnen we niet meer op woensdagavond buiten rijden. Vooral omdat het te vroeg donker wordt.

Het was wat meer werk dan ik had verwacht, maar na wat overleg heb ik dan toch een programma samengesteld. Nu was het hopen op mooi weer. En dan was het gelukkig! Er kwamen 10 ruiters op af (van de totaal 20 ruiters), een aardig aantal.
We begonnen de ochtend met ‘Tally Ho’. Daarbij moeten de ruiters eerst een stuk stappen, daarna draven en als ze dat willen ook galopperen. Wie het eerste bij de finish is, heeft gewonnen. De moeilijkheid zit in het feit dat je, wanneer je te snel gaat, dus draaft waar je moet stappen, je een extra cirkel moet lopen.

Na de ‘Tally Ho’ gingen we door met het springparcours. Dit was (op aanraden van Daria) een accumulatie parcours. Op het terrein had ik gisteren met Peter en Eline verschillende hindernissen uitgezet.
Naarmate de hindernissen moeilijker zijn, krijgen ze er meer punten voor. Alle ruiters kunnen op die manier hetzelfde parcours doen en hun eigen route kiezen. Zo verdien je 5 punten door over een balkje te stappen, 15 punten voor een serie van 3 balken, 20 punten voor een laag kruisje, 30 en 35 punten voor een steilsprong en een oxer van 60 cm en 40 en 45 punten voor een steilsprong en een oxer van 70 cm hoog. De beginnende ruiters doen de lage sprongen en de meer gevorderde ruiters de hogere sprongen.
Omdat ze in een team zitten van meer en minder gevordere ruiters, worden de punten van de teamleden bij elkaar opgeteld om tot een eerlijk resultaat te komen.
Om ervoor te zorgen dat ze het hele parcours over gaan en niet de hindernissen met de meeste punten blijven herhalen zijn er een paar extra regels: je mag een hindernis maar maximaal 3 keer nemen en je mag hindernissen niet twee keer achter elkaar doen, er moet een andere hindernis tussen zitten. Aan het einde van de rit krijgen de minder gevorderde ruiters 50 bonuspunten waneer ze minimaal 5 verschillende hindernissen hebben genomen. Voor de gevorderde ruiters zijn dat 8 verschillende hindernissen.
In totaal hebben de ruiters 2 minuten om punten te vergaren.

Eline doet 3 balkjes

Daar gaat Casper veel te hoog

Met wat hulp weer verder


Peter is aan de beurt

Weer 20 punten erbij


Ze vinden het allemaal geweldig! Eline is even wat minder blij als Casper weer een enorme sprong neemt, waar dat niet nodig is, maar met wat hulp rijdt ze daarna toch door. Peter krijgt sowieso wat hulp van Eline. Allebei doen ze minstens 5 verschillende hindernissen en verdienen dus zelfs bonuspunten voor hun parcours.


Quiz

Quiz schrijven

Dan is het tijd voor wat rust. De quiz. Ik heb drie verschillende quizen gemaakt met behulp van vragen die ik op het internet heb gevonden. Helaas zijn de beide oudste meisjes er niet bij, dus de moeilijke quiz kunnen we niet gebruiken (mischien een andere keer). Peter scoort 29 van de 40 punten en Eline 31 van de 40 punten. Daarmee doen ze het redelijk goed en eindigen op een gedeelde derde en vijfde plaats.

Eline is aan het vlechten


Voor de lunch heeft iedereen wat meegenomen om te delen met de rest. We hebben hotdogs en hamburgers. Daarna begint de vlechtwedstrijd. Ik had niet gekozen voor een hele verkleedwedstrijd, maar in plaats daarvan doen we een vlechtwedstrijd, waarbij ze hun fantasie de vrije loop kunnen laten. Eline maakt heel behoorlijke vlechtjes en we hebben wat roosjes meegenomen om in de vlechtjes te steken.


Daarna doen we mounted games, spelletjes met de ponies. Hiervoor heb ik er een aantal uitgezocht en indien nodig wat spullen voor gemaakt. We doen bijvoorbeeld een spel waarbij de ruiters letters op een paal moeten schuiven om zo het woord “Cochrane” te maken (Spiller Pole Race), we doen zaklopen, oude sokken race, hula hoop race en een balanceerrace. De officiele regels voor deze races, onderdeel van de Prince Philip Games, heb ik ook op internet kunnen vinden.

Zaklopen

Eline aan het zaklopen

Dan is het Peters beurt

Gelukkig is Casper heel braaf

Daar gaan ze dan


Op de balanceer balk


Met deze spellen zijn we zo’n anderhalf uur mee bezig en dan is het voor de meesten wel genoeg geweest. Dus we zadelen af en hebben nog een kleine prijsuitreiking. Iedereen krijgt een rozet en een klein prijsje en daarmee is een geslaagde dag afgesloten.

Laat een reactie achter

You must be logged in to post a comment.