De Stettler trein

Zondag 12 September 2010
_3004456In Stettler rijdt nog een stoomtrein uit 1920. We wilden daar altijd al een keertje in mee rijden en voor vandaag hadden we dan kaartjes gekocht. Het was eerst de bedoeling om het hele weekend weg te gaan en te kamperen in de buurt van Stettler de avond van tevoren, maar de voorspelling voor dit weekend was niet al te best, dus zijn we vanochtend maar vroeg opgestaan om om half elf in Stettler te zijn (8 uur vertrekken). We waren ruim op tijd, dus vantevoren kon Rob eerst nog even een geocache doen.

_3004465We hadden plekken in wagon 5080. Boven de stoelen stond aangegeven waar we zouden zitten. Prima plekken! We hebben een rit van ongeveer 20 miles (30 kilometer) voor de boeg en zullen daar ruim een uur over doen. Onderweg kunnen we natuurlijk ook door de trein lopen en in de restauratie wagen halen we een kopje koffie en wat drinken voor de kinderen. Er is ook een ‘open’ wagon, waar we door ruime open ramen naar buiten kunnen kijken.

Er zijn weinig vieze stoomwolken. De trein rijdt niet meer op kolen, maar op olie en dat geeft een heel stuk minder rook. We hebben natuurlijk nog wel stoomwolken, vooral als de fluit gaat.
Wanneer we een kruizing naderen moet de trein twee keer lang- een keer kort- een keer lang blazen.

_3004487Wanneer we ‘Big Valley’ naderen, gebeurt het: de trein wordt opgehouden door overvallers. Gelukkig hebben we een sheriff op de trein.
Het duurt alleen wel een hele tijd voordat hij goed in actie komt. Tegen die tijd hebben de treinrovers al het nodige kleingeld opgehaald. Gelukkig schiet de sheriff de overvallers neer en het kleingeld komt goed terecht bij het kinderziekenhuis.
P1050651Dan rijden we door naar Big Valley, waar we stoppen voor de lunch. Hier zijn verschillende dingen die we kunnen bekijken, en bovendien heeft Rob wat caches opgezocht die hier liggen, dus we hebben genoeg om ons te vermaken.

We kijken eerst bij het ’roundhouse’, hier werden de treinen onderhouden. Er liggen ook overblijfselen van een ‘rangeercirkel’.
Rob bekijkt de borden om zijn puzzel op te lossen en als hij zijn cache heeft gevonden gaan we door naar de ‘grainelevator’, de graanopslag. Hiervan staan er heel veel in Alberta en eigenlijk in heel Canada. We hebben nu de kans om er eens eentja van binnen de bekijken.

_3004502Erg interessant om te zien hoe het graan in de verschillende opslagvaten wordt gehezen en de vele hefbomen om het juiste luik te openen.
Dan gaan we snel even lunchen: rosbief, aardappelen en groente en een ijsje toe in het buurthuis.
Na de lunch bezoeken we ‘Jimmy Jock Boardwalk’ , een stukje straat dat zo uit 1800 lijkt te komen.
Dan gaat de fluit alweer en moeten we terug naar de trein.

_3004523Op de terugweg worden we vermaakt door een musicant. We bekijken nog een keer de trein, die wat mooie wagons heeft. Aan het einde van de trein is een wagon waar je een biertje kunt drinken en waar ook muziek wordt gespeeld, maar ‘surprise’, daar mogen geen minderjarigen naar binnen. Een van de belachelijke regels in het conservatieve Canada.

Dan komen we weer terug in Stettler. We zoeken hier nog een paar caches en dan rijden we weer terug naar Calgary.

Laat een reactie achter

You must be logged in to post a comment.