Lewis & Clark

Woensdag 18 Augustus 2010

De kano moest over land geholpen worden


We bezoeken vandaag het Lewis and Clark interpretive Center bij Great Falls.

We hebben onderweg veel geleerd over het avontuur van Lewis & Clark. In 1804 zijn Lewis & Clark op weg gestuurd door president Thomas Jefferson om de weg over land te zoeken naar de Stille Oceaan. Hiervoor volgen ze de rivier de Missouri totaan de Rocky Mountains en vanaf daar weer naar beneden naar de oceaan.

Onderweg moeten de twee soldaten en hun ‘Corps of Discovery’ alles noteren wat ze vinden aan nieuwe planten en dieren en contact leggen met de indianen die er wonen. Ze hebben natuurlijk allerlei spannende avonturen beleefd onderweg.

Wat erg tot de verbeelding spreekt is dat ze onderweg een Frans-Canadeze bonthandelaar hebben gerecruteerd, met zijn indianenvrouw Sacajawea (Bird Woman). Zij zou tolken, maar was af en toe ook heel handig als gids voor de groep. Het belangrijkste echter was dat haar aanwezigheid benadrukte dat de expeditie een vreedzame expeditie was. Ze had haar jonge baby bij zich onderweg, die op het moment van haar vertrek pas twee maanden oud was.

Lewis' slaaf York, Seaman de hond, Lewis and Clark, en Sacajawea

Beeld van een bizon

Een halster maken


Babydrager

Peter probeert het ook even

Kleding proberen


In totaal duurde de tocht twee en een half jaar. Twee jaar heen (voornamelijk stroomopwaarts) en een half jaar terug. Ze brachten een hoop informatie mee terug in de vorm van kaarten en spullen.

Hier in Great Falls liggen 5 watervallen na elkaar, waar de kano’s over land omhoog gebracht moesten worden over een afstand van 15 kilometer, waar ze een hele maand over gedaan hebben.

Onderweg in het museum kunnen de kinderen allerlei vragen beantwoorden, waarna ze bij de ingang een Junior Explorer Badge verdienen.
Het museum is erg ‘hands on’. De kinderen kunnen allerlei vachten voelen, een halster proberen te maken van een touw, een babydrager proberen, een boot bouwen etc. Het was zeker de moeite waard.

Forel


Na het museum gaan we kijken bij de viskwekerij. Hier wordt forel gekweekt, 1.3 miljoen per jaar, die dan in het wild wordt uitgezet. Er wordt veel gevist op forel in de omgeving.
Het park ernaast ligt aan de ‘Great Spring’. Dit is een van de grootste verswater bronnen ter wereld en het is enorm helder en schoon water daar waar het de grond uit borrelt, geweldig om te zien.


Vis kweekplaats

Great Spring, superhelder bronwater

Bij de bron


Merkteken van het 'Corps of Discovery'

Canadeze ganzen

Laat een reactie achter

You must be logged in to post a comment.