Yellowstone – dag 4

Vrijdag 13 augustus 2010
We hebben inmiddels het onderste rondje van het achtje van de rondweg een keer gedaan, maar er zijn een aantal stops die we nog graag zouden doen op dat rondje, dat doen we dan ook vandaag.

We stoppen eerst om een cache op te halen vlak bij de grens tussen Idaho, waar de camping ligt, en Montana. Deze ligt bij Howard Springs, genoemd naar generaal Howard die hierlangs kwam toen hij Chief Joseph achtervolgde tijdens de opstand van de Nez Perce indianen in 1877.

P1050179Er staan hier ook wat ‘beelden’ van de Nez Perce indianen.
In 1855 kregen de Nez Perce indianen een reservaats gebied toegewezen daar waar ze oorspronkelijk woonden, in Idaho, Washington en Oregon. Toen er in 1863 steeds meer immigranten naar dit gebied kamen (op zoek naar goud), onderhandelde de Amerikaanse regering met de Nez Perce over een nieuw, veel kleiner, reservaatsgebied in Idaho (nog maar een tiende van het oorspronkelijke gebied). In ruil daarvoor kregen ze dan geld, scholen en een ziekenhuis. Een deel van de indianenstam ging hiermee akkoord, maar een ander deel, onder leiding van Chief Joseph’s vader en een aantal anderen, bleef waar ze waren in de Wallowa Vallei in Oregon.

In 1871 volgt Chief Joseph zijn vader op. In 1877 kregen ze het bericht dat ze toch naar het reservaatsgebied moesten verhuizen. In plaats daarvan sloegen ze op de vlucht richting Canada, op de hielen gezeten door de Amerikaans cavalerie, met wie ze regelmatig slaags raakten. Na 1800 kilometer te hebben afgelegd, onder andere door Yellowstone Park, hebben ze zich 40 kilometer voor de Canadeze grens overgegeven en werden teruggebracht naar de reservaatsgebieden.

P1050197We rijden weer door naar Yellowstone Park. Natuurlijk staan we weer in de file daar waar de muildierherten zich ophouden. We gaan eerst lekker lunchen in de ‘Old Faithful Inn’. Als we daar lekker op het balkon zitten, zien we ‘Old Faithful’ nog een keer uitbarsten.

We rijden terug naar het ‘Upper Geyser Basin’, waar we nog een aantal mooie hete bronnen en geisers zien.
Hier is ook de toegangsweg naar de ‘Mystic Falls’ een wandeling van ongeveer 4 kilometer. Deze waterval is ongeveer 23 meter hoog. De waterval ziet er mooi uit en het is een plezierig pad er naartoe.

_3004025Helaas begint de lucht behoorlijk te betrekken, maar we besluiten het er toch maar op te wagen en naar de ‘Morning Glory Pool’ te lopen. Dit is een van de mooiste bronnen in Yellowstone Park.
Onderweg er naartoe zien we nog een aantal mooie bronnen en dan komen we aan bij de ‘Morning Glory Pool’. Deze bron heeft allerlei mooie kleuren. Vroeger schijnt hij nog mooier geweest te zijn.

De toeristen die hier kwamen hebben in het verleden rommel in de bron gegooid, waardoor de verbindingspijp verstopt is geraakt. Hierdoor is de temperatuur van de bron lager geworden en is de heldere blauwe kleur vervaagd tot groen.

Afhankelijk van de temperatuur van het water, kunnen verschillende bacterien overleven. Dit geeft de gele, rode en oranje kleuren. Het water zelf is prachtig blauw. Samen vormt het een prachtig plaatje.

_3004037We lopen nog een klein stukje door vanaf de ‘Morning Glory Pool’. Dan komen we bij de ‘Spa Geyser’ en de ‘Grotto Geyser’, die net op dat moment uitbarsten. Dat is een gelukje, hij barst elke 8 uur uit, dus we zijn er op het juiste moment.

Aangezien het weer steeds slechter wordt, het begint nu toch te regenen, lopen we weer terug naar de auto.

Op het programma voor vandaag stond nog het rondje ‘Firehole Lake Drive’ dat we eerder in het donker hadden gedaan. We kunnen dat voor een belangrijk deel met de auto doen, je rijdt tot vlak bij de geysers, Maar het is een beetje de vraag wat erger was: in de vallende avond of de regen.

We zijn op tijd weer terug in West Yellowstone. Er is dus tijd voor de kinderen om een souveniertje uit te zoeken. Peter kiest al snel voor een nachtlampje, maar Eline kan maar niets vinden. Uiteindelijk kiest ze voor een boekje over Sacajawea, de indianenvrouw die gidste voor Lewis en Clark rond 1805.

We gaan lekker eten bij de ‘Drie Beren lodge’ en daarna weer terug naar de camping.

Laat een reactie achter

You must be logged in to post a comment.