Yellowstone – dag 3

Woensdag 12 Augustus 2010
Voor vandaag staat de Grand Canyon van de Yellowstone op het programma. Dit is uiteraard niet de Grand Canyon die in Arizona ligt, een heel stuk zuidelijker, maar toch ook een indrukwekkend rivierdal.
_3003827We rijden vlot door naar de plek waar de ‘Grand Canyon’ begint. We vinden het onderweg al gewoon dat we muildierherten zien, die blijkbaar elke ochtend op dezelfde plek staan te grazen en een lekker file veroorzaken. Wij stoppen er niet meer voor, maar wel voor het edelhert dat we even verderop langs de weg zien liggen. Een prachtig gezicht!

Dan komen we aan bij de het begin van de ‘Grand Canyon’ van de Yellowstone. Er zijn verschillende uitzichtpunten vanwaar je de canyon heel mooi kunt zien. We starten bij het uitzichtspunt op de ‘Lower Falls’, de hoogste waterval in de Canyon van Yellowstone rivier. Deze is 93 meter hoog en iedere seconde komt er gemiddeld 142.000 liter water naar beneden vallen.

_3003835De wanden van de canyon zien er heel mooi uit, de stenen hebben verschillende kleuren. De verschillende kleuren ontstaan door de kleuren van de rotsen zef, de weersinvloeden, de warme stoom, heet water en planten. Uiteraard is de gele kleur overheersend (de rivier heet niet voor niets Yellowstone), heet water en stoom hebben de verschillende tinten geel, oranje, rood en roze gemaakt. Zwart wordt gemaakt door de natuurlijke kleur van de rotsen of korstmossen. Algen, mos en bomen maken de groene kleuren.

Daarna gaan we kijken naar naar de ‘Upper Falls’, die is 33 meter hoog en ziet er ook mooi uit.


_3003861 _3003879 Bij de ‘Upper Falls’ kun je ook een stukje de Canyon in. Dit gaat via het ‘Uncle Tom’s Trail’. Via dit pad daal je via een trap 150 meter af de canyon in. Rond 1900 nam Tom Richardson hier toeristen mee naar beneden over 528 treden en met touwladders. Nu zijn het aflopende paden en nog maar 328 treden.

Weer terug omhoog is best pittig, maar we hebben het gered.

We nemen ook een kijkje aan de bovenkant van de ‘Upper Falls’. Hier kun je naar beneden kijken waar het water omlaag valt. Het maakt een enorme herrie al dat water.

Daarna rijden wa naar de andere kant van de canyon, waar we ook weer op de ‘Lower Falls’ kunnen kijken. De uitzichtpunten hebben allerlei mooie namen als ‘Grand View’ en Inspiration Point’. Overal gaan we even kijken.

_3003969Dan rijden we door naar Lake Village, waar de Yellowstone rivier in Yellowstone Lake stroomt. Onderweg komen we langs Hayden Valley, waar hele kuddes bisons rond dwalen.
We zien ze niet alleen in de verte, maar ze steken ook de weg over, dus we moeten even op ze wachten. Dan zie je pas goed hoe enorm groot die beesten zijn.
Er zijn iets van 4000 bisons in Yellowstone Park, en zij veroorzaken meer ongelukken met toeristen dan welke dieren dan ook in het park. Ze kunnen drie keer zo snel rennen als mensen, dus als ze eenmaal op je af komen, is het te laat.

Ik blijf dus lekker in de auto zitten!

Onderweg komen we ook nog langs de ‘Mud Volcano’. Hier zijn verschillende bronnen en geisers waar in plaats van water, modder omhoog borrelt.

Overal wordt je gewaarschuwd om op de paden te blijven. Het hete water kan net onder de bodem liggen. Ook moet je weggaan als je je ziek voelt, er komen giftige gassen voor in Yellowstone (kooldioxide en zwavel). Wij hebben gelukkig nergens last van tijdens ons bezoek aan de verschillende bronnen.

P1050165Wanneer we in Lake Village aankomen, gaan we eerst lekker eten. Daarna rijden we langs Yellowstone Lake, het grootste meer in het park, terug naar de ingang. Daar zien we langzaam de zon ondergaan.
Helaas komen we niet meer toe aan het ‘West Thumb Geyser Basin’.

We hebben vandaag in totaal 87 km. van de 210 km rondweg gedaan.

Laat een reactie achter

You must be logged in to post a comment.