Earthquake Lake

Maandag 9 Augustus 2010

Vandaag gaan we op weg naar Yellowstone. Onderweg doet Rob natuurlijk nog een paar geocaches.

Onderweg naar Yellowstone

Interessante rotsformatie onderweg

Nog even een cache


We stoppen onderweg bij Earthquake Lake. Dit is een meer dat is ontstaan, zoals de naam al zegt, na een aardbeving.
Er is ook een informatiecentrum naast, dat uitleg geeft over wat er gebeurd is.

Earthquake lake

Hier gleden de rotsen naar beneden

De rotsen gleden door omhoog naar de andere kant


De rots is nu een gedenkteken, met de namen van de slachtoffers

Op 17 augustus 1959 in de nacht, was er een aardbeving net ten westen van Yellowstone Park (7,5 op de schaal van Richter).
Langs de Madison River gleed hierdoor 80 ton aan rotsen met een snelheid van 150 km/uur in de riviervallei. Daarbij werd een aantal kampeerders bedolven die daar overnachtten. Er waaide een harde wind door de vallei, en een enorme golf ging door de vallei, waardoor nog 5 mensen verdronken.
Stroomopwaarts ligt Hebgen Lake. De noordzijde van het meer daalde 6 meter, waardoor huisjes aan de kant wegspoelden. Delen van de weg spoelden ook weg en honderden toeristen zaten vast in het gebied.

In het informatiecentrum lezen we de angstige verslagen van mensen die tijdens de aardbeving in het gebied aanwezig waren. Hoe ze het overleefd hebben, maar ook hoe ze niets konden doen voor familieleden of vrienden die minder geluk hadden. In totaal waren er 28 slachtoffers.

Uitzicht op Earthquake Lake

Een huisje dat in het meer gevallen is

Doordat de Madison River geblokkeerd raakte, liep het gebied erachter langzaam vol en ontstond Earthquake Lake. Wanneer je nu naar het meer kijkt, zie je nog steeds de stammen van de bomen midden in het meer staan, die ooit langs de rivier groeiden.
Het leger wordt 3 weken later ingeroepen om een pad te graven door de stenen, om het water langzaam weg te laten lopen uit het meer dat ontstaat, om te voorkomen dat het gebied achter de blokkade in de Madison River nog verder onder water komt te staan.
Nog steeds loopt Earthquake Lake langzaam leeg.


Wachten op ons eten

Er is genoeg te zien


We rijden daarna door naar het stadje West Yellowstone, waar we wat shoppen en eten in een leuk jaren 50 tentje.

Helaas is het daarna over met het mooie weer en gaan we door naar Henry’s Lake, waar we de komende 5 nachten blijven staan om vandaar uit het Yellowstone National Park te bezoeken.


Henry's Lake

Henry's Lake

Henry’s Lake is geschikt om te vissen naar forel, maar het is ook maar 25 kilometer verwijderd van Yellowstone Park. Dus hoewel we niet geinteresseerd zijn in vissen, is het een perfecte locatie voor ons bezoek aan Yellowstone.
Het is vrijwel onmogelijk om in het park te kamperen (erg druk) dus dit is een prima alternatief. Hier hoeven we ons tenminste ook geen zorgen te maken om de beren!

Laat een reactie achter

You must be logged in to post a comment.