May long weekend – zaterdag

Zaterdag 22 mei 2010
Ondanks dat de kinderen vrij laat naar bed gingen, waren ze vanochtend weer vroeg op. Ik moet zeggen dat we heerlijk geslapen hebben. We hebben een kachel in de vouwwagen, die we aanzetten wanneer we ons omkleden en we hebben verwarmde matrassen. Dat is helemaal luxe.

De Atlas mijn


Na het ontbijt besluiten we met zijn allen eerst te gaan geocachen. Iedereen heeft het goed naar zijn zin, ondanks dat we behoorlijk door de bosjes lopen te struinen. Uiteraard blijkt dat achteraf helemaal niet nodig te zijn geweest, er was gewoon een pad naar de cache toe.

In de middag gaan we naar de Atlas mijn nummer 3, die ligt vlakbij de camping.
Zoals op zoveel plekken in de ‘badlands’ is ook hier gemijnd naar steenkool. Van 1936 tot 1956 is hier steenkool uit de grond gehaald. Inmiddels is de mijn gesloten en is er een museum van gemaakt. We kunnen de mijn niet meer in, die hebben ze dichtgemaakt, maar we kunnen wel langs de transportband, die ook deels ondergronds gaat, omhoog naar de mijningang.

Klaar voor de mijn

Ze hangen aan zijn lippen

Voordat we naar binnen gaan, krijgen we allemaal een helm met een lamp erop. We krijgen ook een riem om, waar de bijbehorende accu aan hangt.

De gids die ons naar boven brengt weet allemaal mooie verhalen te vertellen over de mijnwerkers die hier gemijnd hebben. De kinderen vinden de verhalen fantastisch. Zo vertelt hij over ‘Bob’ die eerder klaar was met zijn werk en zijn genummerde helm aan zijn vader gaf om aan het einde van de shift in te leveren. Helaas vergat zijn vader om ook Bob’s helm in te leveren, waardoor er een zoekactie op ouw werd gezet. Uiteindelijk werd Bob gevonden in het cafe, maar hij moest zelf betalen voor de onnodige zoekactie.


Bij de transportband

De garderobe


Zo waren er nog meer verhalen onderweg. We liepen langs de transportband omhoog totdat we uitkwamen bij de inmiddels afgesloten mijningang. Daarna liepen we langs de buitenkant weer naar beneden.

Het was voor iedereen een leuk bezoek. Er waren ook nog mijnwerkershuisjes en de huizen van de managers die we konden bekijken. Uiteraard kon Rob daar ook nog een cache oppikken en daarna gingen we weer terug nar de camping om te eten.

Er stond een flinke wind deze avond, dus hebben we in de vouwwagen gegeten. Daarna hebben we het kampvuur weer aangestoken en daar hebben we met zijn allen tot in de late uurtjes gezeten.

Peter helpt houtjes hakken

Het vuur gaat

Uitzicht op het veld


Meer foto’s vind je hier.

Laat een reactie achter

You must be logged in to post a comment.