Stars at the peaks – dag 1

Vrijdag 2 April 2010
We zijn dit weekend in Lethbridge om mee te doen aan een paardenshow. Omdat Lethbridge ongeveer drie uur rijden bij Calgary vandaan is, zijn we gisteravond al aangekomen. We konden onze tenttrailer neerzetten bij de vader van Daria, die net aan de andere kant van Lethbridge woont.
Daria heeft drie paarden meegenomen naar de show. Uiteraard Casper voor Eline, Whisper voor mij en zelf rijdt ze op Tympani, een jong paard dat nog moet leren omgaan met de stress van een paardenshow.

Op vrijdag beginnen we met dressuur. Alledrie rijden we twee dressuurproeven. Op woensdag zijn we al naar Cochrane gereden om de paarden goed te borstelen en Casper zelfs een bad te geven. Ze zijn vanochtend gelukkig nog redelijk schoon, maar natuurlijk moeten de manen mooi ingevlochten worden en moet een laatste borstelbeurt gegeven worden.

Eerst proberen hoe Casper zich gedraagt

Eline in haar nieuwe uitrusting

Casper moet eerst wat stoom afblazen

Eline oefent ondertussen haar 'patroon'

Nog wel even aan de longeerlijn

Peter vermaakt zich wel


Eline is als eerste aan de beurt in de ochtend. Naast Casper ziet ook Eline eruit om door een ringetje te halen, met haar nieuwe uitrusting. Omdat Casper als enige in de ring is (zonder zijn twee paarden-vriendinnen) gedraagt hij zich als een idioot. Hij loopt constant te hinneken en dreigt de ring uit te lopen. Ondanks dat we hem goed hebben laten rennen buiten, heeft hij nog energie genoeg om het Eline knap lastig te maken.
Gelukkig kan Eline hem inmiddels goed de baas en ze laat hem er niet met haar vandoor gaan. Jammergenoeg heeft ze daardoor wel een lage score op haar eerste proef.

Eline in de ring

Eline doet de twee start-proeven van de Canadian PonyClub. Hierbij hoeft ze nog niet te galloperen. Ze moet een aantal overgangen laten zien van stap naar draf en terug, ze moet lichtrijden op het juiste been (dus als het buiten voorbeen naar voren gaat, moet ze omhoog gaan) en nette voltes rijden.
Voor de eerste proef scoort ze een 50%, voor de tweede, die een heel stuk beter gaat 58,21%.
Er zijn verschillende onderelen in de proef waar je een rapportcijfer voor krijgt op een schaal van 0 tot en met 10.

In de dressuur is het zo dat 50% met de hakken over de sloot voldoende is. 60 to 70% is goed tot heel goed en een score boven de 70% is uitmuntend en betekent dat je eigenlijk een niveau hogerop moet. Eline’s score van 58% is dus behoorlijk goed, zeker voor haar eerste dressuurproef.
Naast de scores die je in het filmpje ziet, heeft ze ook punten gekregen voor de algehele indruk die ze achterliet op de jury.

  • Bewegingen (de manier waarop de ruiter de pony onder controle heeft en een regelmatig ritme weet te handhaven) – score: 6
  • Impulsie (de bekwaamheid van de ruiter om de pony in beweging te houden en zo te beginnen souplesse te krijgen) – score: 6
  • Onderwerping (de kunde van de ruiter om te corrigeren, de aandacht van de pony vast te houden en gehoorzaamheid) – score: 5
  • De positie en zit van de ruiter, correcte en effectieve hulpen – score: 6.

Als opmerking van de jury kreeg ze ook nog te horen dat ze “beter op de ‘markers’ moet rijden (oftewel als ze bij B moet beginnen met een volte, dan ook echt bij B beginnen en niet eerder of later) en dat ze beter aan de buitenkant van de ring moet rijden. Als ze dat beter doet, worden de 6-en 7′s.”


Annette warmt op


In de middag was ikzelf aan de beurt met Whisper. Ook ik heb twee dresuurproeven gereden, waarvan de eerste juist beter ging dan de tweede. Ik had niet veel gereden voordat we naar binnen gingen voor de proef en het resultaat was dan ook dat ze niet voorwaarts genoeg was en ik haar niet goed aan de teugel kreeg. Op het filmpje ze je haar dan ook steeds met haar neus in de lucht lopen, en dat is niet goed!

Uiteindelijke scores voor mij waren 52,60 en 51,25%. Nog veel werk te doen dus.Naast de scores die je in het filmpje ziet, kreeg ook ik punten voor de algehele indruk op de jury.

  • Bewegingen (vrijheid en regelmaat) – score: 5
  • Impulsie (wil om voorwaarts te gaan, elasticiteit van de passen, souplesse van de rug, beweging van de achterhand) – score: 5
  • Onderwerping (attentie, vertrouwen, gemak van bewegen, aanname van het bit, licht op de voorhand) – score: 5
  • De positie en zit van de ruiter, correcte en effectieve hulpen – score: 6.


Algemene opmerking van de jury is dat het paard meer voorwaarts moet zijn, om meer souplesse in de rug te krijgen en het paard beter aan het bit te krijgen.

Laat een reactie achter

You must be logged in to post a comment.