Olympische Spelen

Zaterdag 13 februari 2010
Natuurlijk hebben we gisteravond naar de openingsceremonie van de Olympische Spelen zitten kijken. Het was een drie uur durende show met prachtige lichteffecten. Eline heeft alles meegekeken, maar Peter viel om een uur of negen toch echt in slaap.

Tot nu toe hebben de Canadezen geen goud gewonnen tijdens de spelen die ze zelf hebben georganiseerd ( de winterspelen in 1988 in Calgary en de zomerspelen in 1976 in Montreal). De verwachtingen voor deze spelen zijn dan ook erg hooggespannen. Wie wordt de eerste Canadeze atleet die goud haalt op Canadees grondgebied?

Tot nu toe lijkt er geen zegen te rusten op deze spelen. Er is een dode gevallen tijdens de oefenrondes voor het rodelen (‘luge’). Hierbij gaan de deelnemers op hun rug naar beneden op een klein sleetje en halen daarbij snelheden van rond de 140 kilometer per uur. Een deelnemer uit Georgie is door en stuurfout uit de baan geraakt en tegen een metalen balk geknald.
Ook het weer werkt al weken niet mee. In Vancouver hebben ze last van hoge temperaturen, regen en mist. Dit is dan ook al weken op het nieuws. Met vrachtwagens en helicopters worden grote hoeveelheden sneeuw vanuit de hoger gelegen bergtoppen naar Vancouver gebracht, om toch de spelen door te kunnen laten gaan. We zullen zien hoe het afloopt voor de Canadezen.

We hebben gelukkig de keuze uit drie televisienetten die hier constant of in ieder geval veel sport zullen uitzenden, dus het moet lukken om ook de Nederlandse sporters aan het werk te zien. Uiteraard is het commentaar en zijn de beelden hier met name geconcentreerd rond de Canadeze sporters. We hebben hier wel een groot voordeel. We zitten nu in dezelfde tijdszone, dus het is makkelijker de spelen live te volgen.

De eerste die vanochtend goud wint is een Zwitser, tijdens het schansspringen. De 4 Canadeze deelnemers worden hier tijdens de voorrondes al uitgeschakeld (dat belooft ook niet veel goeds!) De 5 kilometer schaatsen is het volgende onderdeel.

Rob neemt de kinderen ondertussen mee om te gaan geocachen en een plek te zoeken om zelf ook een geocache te gaan verstoppen. Helaas is het nogal koud vandaag. Het is weliswaar maar -5, maar het is daarbij ook nogal mistig en dat maakt het er niet echt lekker op.

Het is koud op Nose Hill

Even poseren

Brrrr


Net op tijd voor de rit van Sven Kramer zijn ze weer terug. We hebben vol spanning naar de laatste ritten gekeken en genoten van het moment waarop Sven Kramer er zeker van was dat hij de gouden plak had gewonnen! En bovendien een hele bijzondere, de vijfentwintigste Nederlandse gouden medaille tijdens de winterspelen en de honderdste Nederlands gouden medaille voor alle spelen tezamen. Dat is wel een klein feestje waard. We werden na afloop nog even geskyped door Ton, die met Wendy en opa en oma ook naar het schaatsen had zitten kijken.

Laat een reactie achter

You must be logged in to post a comment.