De olympische vlam

Maandag 18 januari 2010

Calgary Tower met vlam

De komende drie dagen is de Olympische vlam steeds even in Calgary. De vlam is sinds eind oktober onderweg door heel Canada naar de Olympische spelen in Vancouver. De route van de vlam is zo uitgestippeld dat het grootste gedeelte van de bewoners van Canada (90%) op maximaal 100 kilometer van de route van de vlam wonen. Zo heeft iedereen de mogelijkheid de vlam ergens langs te zien komen.


Voor Calgary zijn de Olympische Spelen ook nog steeds heel bijzonder. In 1988 waren hier immers, voor het eerst in Canada, de Olympische winterspelen. De Spelen waarin Yvonne van Gennip 3 gouden plakken behaalde en Eddy de Eagle populair was bij het ski springen.
Er zijn nog veel plekken in Calgary die herinneren aan de spelen van ’88 en die worden natuurlijk allemaal aangedaan tijdens de tocht van de Olympische vlam.


Zoekplaatje: daar komt de vlam

De vuurplaats is aangestoken

Hier blijft de vlam vanacht


Vanavond komt de vlam aan op Olympic Plaza, de plek waar in ’88 de medaille winnaars gelauwerd werden. We gaan er met de kinderen heen om te kijken naar de aankomst van de vlam. Als we er aankomen is het al enorm druk (er zijn 20.000 mensen op af gekomen). We kunnen dus ook nauwelijks de vlam zien, maar met ieder een kind op onze nek, kunnen ze toch zien hoe de vlam het plein wordt opgedragen en de vuurplaats wordt aangestoken, waar de vlam tot de volgende dag zal blijven branden.

De eer is aan Robyn Ainsworth om de vlam het plein op te dragen, het meisje dat in 1988 de vlam mocht ontsteken tijdens de openingsceremonie van de Spelen.

Eline met Miga

Peter en Eline met Miga

Peter met een engel

Peter met Quatchi


Nadat de vlam is aangestoken, in combinatie met een indrukwekkende vuurwerkshow en natuurlijk het volkslied, wordt het iets rustiger op het plein en kunnen we een beetje rondlopen.
Er zijn levensgrote mascottes waarmee de kinderen even op de foto kunnen. Overal kun je ook je foto laten nemen met de Olympische toorts. Er hangt een gezellig sfeertje op het plein.

Op de achtergrond kunnen we ook de Calgary Tower zien. Bovenop brandt ook een grote vlam en dat is een heel indrukwekkend gezicht.

Peter met Calgary Tower

Eline met Calgary Tower

De vlam op Calgary Tower

Weer naar huis met de tram


Na wat foto’s te hebben genomen, gaan we weer met de C-train naar huis.


Dinsdag 19 januari 2010

De volgende dag komt de vlam vlak langs Rob’s werk. Rob besluit dan ook om daar ergens langs de route te gaan staan om hem voorbij te zien komen.

Ongeveer 12.000 vlamdragers dragen de vlam ieder over 300 meter. Via een openbare ‘wedstrijd’ zijn de meeste van deze mensen gekozen. Daarnaast zijn er natuurlijk sportlieden en bekende Canadezen die de vlam een stukje mogen dragen. De toorts kan maar ongeveer 12 minuten branden en nadat de toortsdrager zijn deel van de route erop heeft zitten, wordt hij ‘onklaar’ gemaakt, zodat hij in de toekomst ook niet meer kan branden.

Daar komt de vlam

De volgende staat al klaar

De vlam wordt overgedragen

Een korte aanmoediging


De vlam wordt gedoofd


Deze dag komt de vlam ook nog langs de Olympic Oval, de schaatsbaan waar Yvonnen van Gennip haar goud behaalde.

Morgen gaat de vlam naar COP, Canada Olympic Park, waar de kinderen hun skilessen hebben en in ’88 de skiwedstrijden werden gehouden. Hier zal ook een Olypische vlam worden ontstoken en blijven branden. Daarna gaat de vlam door naar het westen om op 12 februari in Vancouver aan te komen.

Laat een reactie achter

You must be logged in to post a comment.