De griep

Woensdag 4 november 2009
Het is hier zo langzamerhand een mooi schandaal aan het worden in Alberta: de vaccinaties tegen de H1N1-griep. Als nuchtere Hollanders kijken we toch met stijgende verbazing naar de taferelen die zich hier afspelen.
Vorige week zijn ze hier in Calgary begonnen met het uitdelen van vaccinaties. In de media wordt hier flink aandacht aan gegeven, en ook al voordat het vaccin er was, werd toch iedereen wel aangespoord om vooral deze griepprik te gaan halen.
Er zijn echter niet genoeg vaccins voor iedereen op dit moment. Er werd dus aan het publiek gevraagd om voorrang te geven aan risico groepen (kinderen jonger dan 6 jaar, zwangere vrouwen en mensen met een medische indicatie als astma). Tegelijkertijd zeggen ze ook dat er geen mensen zullen worden weggestuurd, dus dat iedereen in principe een prik kan komen halen.
En wat gebeurt er vervolgens (gek he, daar hadden ze geen rekening mee gehouden), gedreven door de mediagekte omtrent ziekte- en sterfgevallen, het feit dat er (voorlopig) onvoldoende vaccins zijn en dat iedereen die komt ook daadwerkelijk zal worden geent, ontstaat er een run op de 4 plekken in de stad waar vaccinaties worden gegeven. Er lijkt wel een algehele paniek uit te breken. (Nu moet ik zeggen dat ik de Canadezen sowieso nogal overbezorgd vindt, waar het hun gezondheid betreft.)

Op donderdag en vrijdag is het zelfs zo erg dat de klinieken om 9 uur (wanneer ze opengaan) alweer worden gesloten, omdat zich dan al het maximale aantal mensen heeft gemeld (die dan al uren in de rij staan) dat ze die dag aankunnen, de rest wordt naar huis gestuurd.

Oplossing van de regering: alle klinieken worden op zondag tot nader order gesloten, totdat ze weten hoe ze het probleem gaan oplossen.
In de krant staat vandaag dat ze nu dan toch eerst zwangere vrouwen en kinderen onder de 6 jaar zullen gaan inenten (duh!).

Het bijzondere is ook dat er geen koppen rollen. De minister van volksgezondheid heeft even onder vuur gelegen, maar van aftreden is geen sprake. Het is bijzonder hoe in een rijke provincie als Alberta de ene blunder na de andere wordt gemaakt, zonder dat dit enige consequenties heeft! Bij de volgende verkiezingen worden ongetwijfeld dezelfde incompetente bestuurders weer gekozen.

Sallaint detail is dat vandaag ook in de krant stond dat alle spelers van de Calgary Flames (ons hockeyteam) wel een inenting hebben gekregen, samen met al hun gezinsleden. Als er een bevolkingsgroep is die niet tot de risicogroepen behoort, zijn zij het wel….

Ik heb geprobeerd op de Nederlandse nieuwssites iets te vinden over de griep en vaccinaties daarvoor. Ik heb het idee dat het daar zo’n storm allemaal niet loopt, maar ik kan me natuurlijk vergissen.

H1N1cartoonOverigens is Eline zaterdagavond ziek geweest (koorts), maar ze moest en zou natuurlijk de volgende dag naar het Halloweenfeest van de ponyclub.
Peter is de afgelopen twee dagen ook thuis geweest, maar die wilde vandaag wel heel graag weer naar school omdat ze een schoolreisje hadden naar de dierentuin. Zo zijn ze allebei weer snel genezen!
Nu maar hopen dat dat het was voor deze griepgolf. Ik had gelukkig wat aspirine in huis, want ik begrijp dat er ook geen aspirine meer te krijgen is in de stad.

De halve klas van Eline was maandag en dinsdag thuis. Zodra de kinderen maar een beetje ziek lijken worden ze naar huis gestuurd, om verdere besmetting te voorkomen.
Dat lijkt me vergeefse moeite in zo’n lekker broednest als een school nou eenmaal is.

Ben benieuwd hoeveel kinderen er morgen op school zijn…

Laat een reactie achter

You must be logged in to post a comment.