D-test

Zaterdag 19 september 2009

Uitzicht op de bergen

Uitzicht op de bergen


Als afsluiting van het paarden seizoen gaat Eline vandaag op voor haar D-test voor ponyclub. Samen met nog 5 meisjes die ook voor hun D-test opgaan.
Wanneer je met ponyclub begint, ben je automatisch op E-niveau, oftewel nog niet getest. Daarna volgt al snel D, daarna D1 en D2.

Daria was dit weekend niet beschikbaar om Casper naar de ponyclub te brengen en alhoewel veel ouders het geen probleem vonden om Casper op te pikken voor ons, hebben we dit keer toch besloten het ‘zelf’ te doen.

Daria had ons aangeboden dat we haar truck en trailer mochten lenen om Casper naar de ponyclub te rijden. Ik ben dan ook vrijdag ochtend bij haar langs gegaan om te leren om te gaan met haar truck en de gebruiksaanwijzing te krijgen voor haar, al wat oudere, trailer. (Dus om de deur te sluiten moet je eerst tillen en dan duwen, en dan voor de bovenste sluiting duwen, en voor de onderste trekken…) Wellicht dat we het volgend jaar ook zo zullen doen, om Capser op de woensdag avonden naar de club te brengen. Helaas is Sassy, de pony waar ze op woensdagavond op kon rijden, inmiddels geveld door reumatiek en haar eigenaresse vindt haar nu echt te oud om nog bereden te worden, Sassy is al een jaartje of 29. Dus voor volgend jaar moeten we voor de ponyclub sowieso naar een andere oplossing zoeken.

Zaterdagochtend moesten we dus om 5 ! uur opstaan om op tijd bij de club te zijn. Ik wilde ook niet haasten, deze eerste keer met de trailer rijden en bovendien weet je nooit of Casper kuren heeft en besluit zich niet te laten vangen. Dat is trouwens nog nooit gebeurd, maar je zal het net zien!

In het donker reden we dus om 6 uur van huis weg. We hebben onderweg zo mooi kunnen genieten van de zonsopgang. Ik was een beetje bezorgd of het wel al licht zou zijn als we bij Casper aankwamen, maar dat ging allemaal net goed. Na eerst de hond en de kat eten te hebben gegeven (Daria is op vakantie), konden we Casper in de trailer laden. Het was wel een zielig gezicht, die kleine pony in een ruimte waar makkelijk 4 paarden in kunnen staan..

Daarna gingen we op weg. Ik en Eline met de truck (met alleen ruimte voor 2 personen) en Rob en Peter achter ons aan in onze eigen auto. Het ritje ging heel voorspoedig (als je eenmaal rijdt, dan rijdt het) en een klein half uurtje later waren we dan, als eerste, om half acht op de ponyclub. We hadden dus ruim de tijd om Casper heel goed te borstelen.
De 6 meiden voor de D-test

De 6 meiden voor de D-test

Eline wacht op haar beurt

Eline wacht op haar beurt

Casper wordt nog even toegesproken

Casper wordt nog even toegesproken


Rond half negen kwamen de examinatoren en ging het hele feest van start. Eerst was het de beurt aan ‘stable management’ en werden de meiden getest op hun kennis van het paard, hun uitrusting en hun verzorging. De drie examinatoren kwamen om beurten langs bij de meiden en testten ieder een bepaald onderdeel. De ouders mochten er niet bij zijn, maar omdat Casper vooraan stond, konden we met de tele-lens toch wat snapshots van haar nemen, terwijl ze bezig is met de examinatoren, zonder ze te storen.

Gesprekje met de eerste examinator

Gesprekje met de eerste examinator

Tweede examinator

Tweede examinator

Laatste examinator

Laatste examinator


De eerste examinator nam met Eline de onderdelen van het zadel en het hoofdstel door, plus de manier waarop je je uitrusting verzorgd. De tweede examinator, die ze nog kende van ponykamp, vroeg haar naar de onderdelen van het paard en de manier waarop je je paard verzorgt. Tot slot moest ze aan de derde examinator laten zien hoe ze haar pony een halster aandoet en rondleidt aan het touw. Bij dit laatste onderdeel liet ze helaas wat puntjes vallen, ze wist niet dat ze eerst het touw om Caspers hals moest doen bij het omdoen van het halster en bij het vastbinden van haar pony was het touw te lang. Maar toch, ze is met vlag en winpel geslaagd voor dit onderdeel.

Inspectie van het harnaschement

Inspectie van het harnaschement

Inspectie van de pony

Inspectie van de pony

De rijtest

De rijtest


Na de ‘stable management’ was het dan tijd om de ponies en paarden op te zadelen en het rijgedeelte te doen. Hierover was de voorgaande weken de grootste ongerustheid bij de ouder: moesten de meiden helemaal alleen hun ponies opzadelen? Eline kan prima het zadel erop leggen, maar het hoofdstel en het bit, dat is toch nog wel een beetje lastig. Het bleek dus vandaag dat ze het niet zelf hoefden te doen, en nadat de ouders hadden geholpen met opzadelen, was het daarna weer aan de meiden zelf.

De rijtest

De rijtest

Draven over de palen

Draven over de palen

De rijtest

De rijtest


De resultaten worden uitgereikt

De resultaten worden uitgereikt


Ze reden in twee groepen van drie ruiters en moesten laten zien dat ze met hun pony kunnen stappen en draven en ze moesten een klein parcousje afleggen, dravend over de balken. Alle drie de meiden deden het uitstekend en ze zagen er allemaal keurig uit. Het rijden was dan ook geen enkel probleem. Ook de tweede groep deed het keurig en zo zijn ze alle 6 vandaag geslaagd voor hun D-test!

Laat een reactie achter

You must be logged in to post a comment.