Saskatchewan

Onderweg

Onderweg

En… wat vond je van Saskatchewan, is natuurlijk de vraag die we krijgen nu we weer terug zijn van vakantie. Ik moet zeggen, ik vind ook dit een mooie provincie.

Het is lang niet zo plat als ik me had voorgesteld. In vergelijking tot de Nederlandse polders is natuurlijk niets meer plat. Het is vooral heuvelachtig en open. Eindeloze velden van canola (gele bloemtjes), vlas (blauwe bloemetjes) en graan. Je ziet dan ook veel graansilo’s in het landschap staan.


Graan opslag

Graan opslag


Er wonen net iets meer dan 1 miljoen mensen in deze provincie. Bijna de helft hiervan woont in de steden Saskatoon en Regina (430.000 mensen). De rest van de mensen wonen dus verspreid over deze provincie, met name in het zuiden, waar het klimaat beter is, waar Nederland ruim 13 keer in past.


Verlaten gebouwtje

Verlaten gebouwtje

Wat je ook regelmatig langs de weg ziet, zijn verlaten huizen en agrarische gebouwen. Blijkbaar is er ruimte genoeg, dus niemand ziet er de noodzaak van in om de oude gebouwen op te ruimen, voordat je er een nieuwe voor in de plaats zet.

Er is ook veel onroerend goed te koop, dus wellicht dat uiteindelijk de grond verkocht wordt aan een succesvolle buurman, waarna de gebouwen gewoon verlaten worden.

De ranch waar we kampeerden staat bijvoorbeeld ook te koop, de drie kinderen van de eigenaren zijn niet geinteresseerd in het boerenleven en zijn vertrokken naar de stad. En hoewel er ook nog mensen naar Saskatchewan komen, gaan die vooral in de grote steden wonen.


De gemiddelde weg

De gemiddelde weg

Wat extra bijdraagt aan het ‘verlaten’ gevoel dat je krijgt in Saskatchewan, is de staat van de wegen. Een van de hoofdwegen, die we hebben genomen, heeft al jaren geen ondehoud meer gehad, waardoor hulpdiensten en bussen deze weg al niet meer nemen en het voor de bewoners een crime is om hierlangs te rijden. Nu waren wij er in de zomer. Kan je nagaan hoe geisoleerd je bent in de winter.
De gemiddelde weg bestaat uit klei en grind: spekglad na een regenbui of enorm stoffig als hij droog is.


Zout meer

Zout meer

We hebben een aantal bijzondere plekken bezocht in Saskatchewan, zoals de zand duinen en het zoute meer, waarin het onmogelijk is om te zinken.
Daarnaast zijn er een heleboel meren te vinden en is het voor een watervakantie dus de ideale plek.
Het weer zat ons dit jaar helaas niet zo erg mee. Maar dat geldt blijkbaar voor heel Canada. Ten minste, ten oosten van de Rockie Mountains, in British Colombia was het gemiddeld dertig graden.
Kortom, zeker een bezoekje waard!

Laat een reactie achter

You must be logged in to post a comment.