Calgary Stampede

Dinsdag 7 Juli 2009
_3008356Voor vandaag hebben we kaartjes voor de rodeo bij de Calgary Stampede. We vertekken om een uur of 8 van huis om een goede parkeerplek te kunnen bemachtigen. Als we aankomen is het nog erg rustig, dus we kunnen de auto goed kwijt.
Het blijkt vandaag ‘Heritage day’ te zijn. Dat betekent dat de 65- plussers gratis naar binnen mogen en dat er voor hen allerlei aanbiedingen zijn. Gelukkig kan er ook voor ons een gratis kopje koffie af.

We beginnen met de mini paardjes. Die rijden aangespannen door de arena en worden beoordeeld door een jury. Het is nog erg rustig, dus we kunnen het allemaal goed zien.

Daarna gaan we naar de show van de superdogs kijken. We zien verschillende soorten honden die allerlei hindernisbanen afleggen. Het is een vermakelijke show, aan elkaar gepraat door een leuke commentator. Wanneer de hondenshow is afgelopen, kunnen we in de ring de honden nog even aaien.

_3008387Nieuw op de Stampede is de midway circus (kermis circus). Hier hebben ze drie onderdelen: de biggenrace, de showduikers en de motoren.
We zien eerst de biggenrace, waarbij vier biggen tegen elkaar racen. Naast de biggen hebben ze ook nog eenden, en geiten die een race doen. Alles is aan elkaar gepraat door een groep clowns, dus leuk om te zien.

Daarna komt de ‘flying fools high dive show’, een groep mensen die van de hoge duikplank in een ondiep bad duiken. De hoogtse duik is vanaf dertig meter in een ongeveer drie met hoog bad. Een hele prestatie.

Om half twee is het tijd voor de rodeo, dus gaan we op weg naar de grote tribune. We hebben niet zulke goede plekken als vorig jaar, maar kunnen alles nog heel behoorlijk zien. In geval van een regenbui (gisteren was het vreselijk weer) zitten we in ieder geval droog. Gelukkig blijft het vrijwel de hele dag droog, dus daar hoeven we ons geen zorgen om te maken (behalve dan dat ik de hele dag met regenjassen loop rond te sjouwen).

_3008416De rodeo begint met de junioren (tot 20 jaar), die saddle bronc rijden en kinderen van 10 tot 14 jaar, die op jonge stieren rijden (in plaats van de grote stieren waar de pro’s op rijden). De junioren hebben overduidelijk nog het een en ander te leren. De meesten worden afgeworpen.

Daarna is het tijd voor de professionals. Vandaag is het begin van poule B. De eerste vier dagen hebben de mensen in poule A gereden. De winnaars van deze poule en die van poule B, rijden op zondag in de grote finale, waarbij ze $100.000,= kunnen winnen. De andere cowboys hebben nog kans om op de zaterdag ervoor een plekje in de finale te winnen (wild cart saturday).
Tijdens de poule wedstrijden is ook geld te winnen (1e plaats =$5.500; 2e = $4.500; 3e = $3.500; 4e = $2.500 en 5e = $1.500). Degene die aan het einde van de vier dagen het meeste geld heeft gewonnen is winnaar van de poule en gaat door naar de finale.

_3008477We zien weer een mooie show. Helaas is het barrelracen niet zo goed. Door de enorme regenbuien van gisteren is de grond blijkbaar erg glad geworden. Daardoor gaan ook twee van de 10 deelneemsters onderuit en glijden de meesten uit tijdens de krappe draaien om de tonnen. De tijden zijn daardoor niet zo scherp als ze zouden kunnen zijn.

Als laatste onderdeel zien we weer de wilde ponies. Daarbij wordt een pony losgelaten met drie kinderen (leeftijd van 8 tot 12 jaar), waarvan er een moet proberen op de pony te klimmen en minstens twee sprongen te blijven zitten. Twee van de vijf teams is uiteindelijk succesvol.

P1010330Na de rodeo hebben we nog tijd om de kermis te bezoeken en de kinderen winnen uiteraard nog een aantal knuffels. We gaan langs bij de kinder- afdeling met springkussen, schminken en allerlei knutseldingetjes. Daarna kunnen we nog even naar de motoren show kijken. Al met al wordt het zo toch nog laat. Na een ijsje is het dan echt tijd om naar huis te gaan. Rond 10 uur liggen de kinderen (uitgeput?) in bed.

Laat een reactie achter

You must be logged in to post a comment.