Cutting horse

Zondag 19 oktober 2008
Vandaag ben ik met twee Britse vriendinnen naar de “cutting horse” wedstrijden gaan kijken op het Stampede terrein. Het is hier per slot van rekening cowboy-land. Terwijl de papa’s op de kinderen passen (Rob was ondertussen gaan zwemmen met Peter en Eline) kunnen wij er even rustig tussenuit.
Het is erg leuk om een keertje te zien. De bedoeling is dat de ruiter op een paard probeert om een kalf uit de kudde te halen en van de kudde gescheiden te houden.

De kudde wordt opgesplitst

De kudde wordt opgesplitst

In feite is dit iets wat het paard zelf moet doen. Zodra een van de kalven gescheiden is van de kudde moet het paard, met losse teugels en zonder aanwijzingen van de ruiter, zelf tussen het kalf en de kudde in blijven om te voorkomen dat het teruggaat naar de kudde.
In twee-en-een-halve minuut halen ze zo twee tot drie koeien uit de kudde. Drie juryleden beoordelen hun prestatie en ze krijgen 60 tot 80 punten.
Uiteraard zijn er strafpunten voor het laten ontsnappen van een kalf, een paard dat valt of wisselen van kalf, nadat eerst een andere was aangewezen. Extra punten zijn te verdienen voor het weghouden van een moeilijk kalf, een goede manier om een kalf te scheiden van de groep etc.
Het was erg mooi om te zien hoe de paarden ‘krijgertje’ speelden met de kalven. Slechts een enkel kalf was het paard te snel af.
De juiste koe wordt afgezonderd

De juiste koe wordt afgezonderd

Dan begint het heen en weer rennen

Dan begint het heen en weer rennen

Het paard volgt de bewegingen van het kalf

Het paard volgt de bewegingen van het kalf

Laat een reactie achter

You must be logged in to post a comment.