Spruce Meadows

Vrijdag 5 september 2008

_3005926

Winnaar van een springonderdeel

In het zuiden van Calgary is een wereldberoemd hippisch centrum: Spruce Meadows. Een aantal keer per jaar worden hier (inter-)nationale springwedstrijden gehouden. Zo ook dit weekend: de Masters, een belangrijke internationale wedstrijd, waarbij 2 miljoen aan prijzengeld wordt weggegeven (325.000 dollar voor de winnaar). Ook olympisch kampioen Eric Lamaze (een Canadees) zal hier bijvoorbeeld aan meedoen.

Wij hadden van Daria kaartjes gekregen, omdat naast de grote springwedstrijden ‘the battle of the breeds’ wordt gehouden. Daar deed Daria ook aan mee. Op vrijdagmiddag deed Daria mee aan twee onderdelen, dus we hebben Eline een middagje van school thuisgehouden (dat is hier geen enkel probleem) en zijn naar Spruce Meadows gereden.

_3005902

Team Mule

Tijdens de Battle of the Breeds strijden 14 paardenrassen met elkaar in teams van 4 combinaties (ruiter en paard). Er zijn 5 verschillende onderdelen, waaraan steeds twee combinaties uit elk team mee moeten doen. Daria maakte deel uit van het team “Thoroughbred”. Daarnaast waren er bijvoorbeeld ook Arabische paarden Shetland pony’s en zelfs muildieren. Ieder paarderas heeft natuurlijk zo zijn sterke kanten, zo worden Thoroughbreds met name gefokt om te racen.

_3005907

Paard wil niet door het water

Op vrijdagmiddag hebben we gekeken naar het precision driving en de barrelrace. Precision driving houdt in dat je met een aangespannen paard een parcours aflegt langs verschillende hindernissen en dat zo snel mogelijk. Je moet bijvoorbeeld door een plas water heen (wat sommige paarden echt niet wilden), over een houten brug en met een wiel over een plank rijden. We kregen wat uitleg van Mike, de man van Daria, die we daar ook tegenkwamen. Daria en haar teamgenote Cathy werden in dit onderdeel uiteindelijk achtste van de 14.

Goed kijken: daar zitten we te kleumen

Goed kijken: daar zitten we te kleumen

Daarna was het tijd voor het barrelracen (zo snel mogelijk om een stel vaten heen rijden, zonder ze om te laten vallen). Toen we daarheen liepen kwamen we Sander en Liesbeth tegen, een collega van Rob en zijn vrouw. Ook zij kwamen Daria aanmoedigen. Helaas zat het weer wat tegen. Toen het barrelracen begon, begon het ook te regenen. Daar waren we (dom!) niet echt op gekleed, maar tussen alle mensen op de tribune hielden we het redelijk warm.

_3005928

Barrel racing in style

Het barrelracen ging hier langs vier tonnen (op de rodeo zijn het er normaliter drie). We hebben Daria van harte aangemoedigd met zijn allen en zij en Cathy eindigden hier uiteindelijk als tweede.

Andere onderdelen uit de competitie hebben we niet gezien. Dit zijn dressuur, springen en trailriding. Tijdens dit laatste onderdeel moeten de teams allerlei oefeningen doen die de paarden eigenlijk niet zo leuk vinden, als een bel luiden, een bal slaan met een polo-stick, met een wapperende vlag rijden enz. Tijdens deze onderdelen werd het team Thoroughbred resp. laatste, eerste en twaalfde.
Uiteindelijk hebben de muildieren de battle of the breeds gewonnen, wat veel paardenliefhebbers vast niet zo leuk zullen vinden! De Thoroughbreds zijn, volgens mijn berekeningen, op de vierde of vijfde plaats geeindigd.

_3005989

Smartlappenkoor

Nadat we naar de barrelraces hebben gekeken, gingen Sander en Liesbeth weer naar huis. Wij hebben nog wat rondgelopen op het enorme terrein van Spruce Meadows. Er bleek ook een Nederlands pavilioen te zijn. Daar hebben we even gestopt om poffertjes (Rob en ik), oliebollen (de kinderen) en een kroket te eten. Lekker hoor! Ondertussen werden er Nederlandse liedjes gezongen door een koor in klederdracht.

Na de snack hebben we nog even gekeken naar een uitleg over de verschillende paardenrassen, maar hebben ons uiteindelijk toch door de regen laten wegjagen.

Laat een reactie achter

You must be logged in to post a comment.