Dinosaurussen

Zondag 3 augustus 2008
Vandaag is het dan zover… een bezoekje aan Drumheller, de dinosaurushoofdstad van Canada. Mark is helemaal dinosaurus-gek en kon dus niet wachten tot we er eindelijk een keer naartoe gingen. Het is alleen wel een beetje ver weg: zo’n anderhalf tot twee uur rijden.

Rond elf uur komen we aan in Drumheller. Daar is het wel duidelijk dat ze het hier van de dinosaurussen moeten hebben. Bij elke winkel en elke camping staat een dinosuarus voor de deur.

_3005349Het eerste wat opvalt is de enorme dinosaurus bij het informatiecentrum. Het is de grootste dinosaurus ter wereld. Daar gaan we eerst een bezoekje aan brengen. Je kunt erin en tot bovenaan in de bek klimmen. Aardig om te doen, maar niet super spectaculair.

Daarna rijden we door naar het Tyrell Museum, een wereldberoemd dinosaurus museum. Dat is echt heel mooi om te zien: de vele dinosaursskeletten, uitleg over hoe ze opgegraven worden en de verschillende tijdsperiodes waarin verschillende dieren leven. Mooi tentoongesteld en voor iedereen leuk om te zien.

_3005439_3005391_3005407

Nadat we in het museum nog wat gegeten hebben en uiteraard wat souvernirs hebben meegenomen, gaan we nog op zoek naar de Hoodoo’s.

_3005529Hoodoo’s zijn uitgslepen pilaren in het landschap. Door wind en regen is de onderkant van een pilaar (zandsteen) steeds verder uitgeslepen, terwijl het bovenste, harde gesteente, wel intact blijft. Het worden daardoor een soort paddestoelen in het landschap. De Hoodoo’s die wij bezochten in Drumheller zijn heel bekend. Ik had echter gedacht dat ze veel groter waren, ze zijn denk ik maximaal een meter of 5 hoog daar.

_3005556Na een klautertocht naar de top van de berg achter de hoodoo’s komt iedereen weer terug naar de auto om aan de terugreis te beginnen. Onderweg rijden we nog langs een hangbrug, die we ook nog bezoeken. Aan de overkant van de brug is een oud mijngebied, waar ook nog veel steenkool en -gruis ligt. Hier heb je prachtig uitzicht over de Red Deer-rivier en ook hier zie je in het gebergte heel goed de verschillende sedimentslagen die de rivier hier in de loop der eeuwen heeft achtergelaten.

P1000994Uiteindelijk gaan we dan toch echt weer terug naar huis…

Laat een reactie achter

You must be logged in to post a comment.