The Calgary Stampede

Zaterdag 5 juli 2008
_3003522Vandaag gaan we kijken naar de Rodeo tijdens de Calgary Stampede. De rodeo zelf begint om twee uur, maar daarvoor kun je al naar binnen op het Stampede terrein om te kijken naar allerlei tentoonstellingen van agrarische bedrijven en dieren. Ook is er een indianendorp en een grote kermis op het terrein.

_3003414We gaan er met de auto naartoe en hebben rond tien uur nog ruim voldoende parkeerplek. Op het terrein bekijken we eerst de agrarische tentoonstellingen, met varkens, koeien, paarden en ezels. Voor de kinderen is er genoeg te zien en te doen.


_3003415Ook het Canadeze leger staat er met een helicopter en een tank, dus daar moeten de kinderen ook nog even allemaal in zitten.

Na de lunch gaan we snel naar de arena waar de rodeo wordt gehouden. Na wat gerommel om de juiste plekken te vinden, zijn we er helemaal klaar voor.

Uiteraard beginnen we met het volkslied en dan komen de cowboys….
Het is een geweldige en afwisselende show.

_3003471Ze beginnen met ‘Bareback’, waarbij de cowboys zonder zadel minstens 8 seconden op een bokkend paard moeten blijven zitten. Ondertussen moet hij steeds zijn voeten zover mogelijk naar voren steken en weer terug op zijn plek om het paard aan te sporen. De deelnemer krijgt punten voor zijn rijstijl en hoe erg het paard bokt. Als hij voor de 8 seconden van het paard valt, is hij gediskwalificeerd.


_3003477Daarna komt het ‘Tie Down Roping’. Een cowboy rijdt zo snel mogelijk achter een kalf aan en vangt het met de lasso. Direct staat het paard dan stil, waarna de cowboy eraf springt, naar het kalf rent en de benen bij elkaar bindt. Dit moeten ze zo snel mogelijk doen, waarbij punten worden afgetrokken voor het gebruik van onnodig geweld bij het op zijn zij leggen en vastbinden van het kalf.


_3003500-EditDaarna zagen we het ‘Steer Wresteling’. De cowboy rijdt op zijn paard naast een jonge stier en grijpt hem bij de hoorns. Dan probeert hij hem naar de grond te werken. Ook dit moet weer zo snel mogelijk. De cowboy wordt geholpen door een tweede ruiter die zorgt dat de stier op een rechte lijn blijft lopen, tussen beide paarden in.

In de pauze, terwijl het zand weer een beetje werd aangeharkt, zagen we de rodeo missen van verschillende plaatsen in Canada en Amerika, en schoot de rodeoclown, die ons tussendoor steeds vermaakte, t-shirts het publiek in. Helaas behoorden wij niet tot een van de gelukkigen die een t-shirt vingen.

_3003513Daarna was het de beurt aan de ‘Saddle Bronc’. Dit keer zijn de paarden gezadeld en dragen een hoofdstel en weer moet de cowboy proberen 8 seconden te blijven zitten. Ondertussen beweegt hij zijn benen van voor helemaal naar achteren in het ritme van het bokken van het paard. Ook hier krijgen ze weer punten voor de rijstijl en hoe erg het paard bokt. Ze worden gediskwalificeerd als ze een stijgbeugel verliezen, met hun vrije hand het paard raken of de 8 seconden niet vol maken.

_3003531Na een indianendans met hoepels krijgen we dan een damesonderdeel: ‘Barrel Racing’. De dames moeten zo snel mogelijk rond drie tonnen rijden, zonder ze om te gooien. Voor het omgooien van een ton krijgen ze 5 strafseconden en dat is op een rondje van 18 seconden best veel.


_3003548Dan zien we het spanndendste onderdeel van de rodeo: ‘Bull Riding’. Ook hier is het weer de bedoeling om 8 seconden te blijven zitten.Dit is moeilijker dan op de paarden, dus aansporen is niet verplicht. Als ze dat toch doen, krijgen ze daar extra punten voor. Ook hier zijn er weer punten voor rijstijl en het bokken van de stier.


_3003558Als toetje komen de kinderen aan de beurt. Een team van drie kinderen in de leeftijd van 8 tot 12 jaar proberen een pony te vangen en er lang genoeg op te blijven zitten tot de pony twee keer gebokt heeft. Van de vijf teams die aantreden, lukt dit maar een van hen. De rest wordt door het zand door de arena gesleept tot ze het touw loslaten. Erg vermakelijk!

_3003577Na de rodeo bezoeken we nog het indianenkamp. Hier komen de ‘first nations’ bij elkaar en logeren er de hele week in hun tipi’s. Sommige van de tipi’s mogen we van binnen bekijken. Hier liggen allemaal prachtige kleding en tooien. Op het plein worden verschillende dansen van de first nations getoond.

Ook gaan we naar de kermis, waar de kinderen eendjes vissen en in het spiegelpaleis rondkijken. Opvallend zijn de vele loterijen, waarbij je huizen, auto’s en boten kunt winnen. Verder is het een kermis, zoals we die in Nederland ook kennen.

Daarna gaan we wat eten en kunnen tot slot in het Saddledome nog kijken naar de ingespannen paarden. We zijn volgend jaar zeker weer van de partij!

Laat een reactie achter

You must be logged in to post a comment.