St. Patrick’s Day

Maandag 17 maart 2008

leprechaun02.gifVandaag is het St. Patrick’s day. Dit is een Iers feest ter ere van Saint Patrick, die het christendom naar Ierland bracht. Deze heilige stierf op 17 maart 471 n. Chr., vandaar dat 17 maart zijn dag is. Tijdens St.Patrick’s day draagt iedereen groen en in sommige steden zijn optochten en feesten, met natuurlijk veel Iers bier. Ook in Canada wordt aandacht besteed aan dit Ierse feest, wat natuurlijk naar Noord Amerika is meegenomen door Ierse immigranten.

Een symbool dat je hierbij overal ziet, is de shamrock, het klavertje, een symbool van de lente. Saint Patrick zou het klavertje gebruikt hebben om de heilige drie-eenheid, vader, zoon, heilige geest uit te leggen aan zijn volgelingen.

20080317-_3002323.jpgOok worden er verhaaltjes verteld over kabouters, leprechauns. Hoewel de Kelten in kabouters geloofden, is dit geen oorspronkelijk onderdeel van St. Patrick’s day. Deze zijn schijnbaar in het feest geintroduceerd door de Amerikanen. Het zijn ondeugende kleine mannetjes, die erg rijk zijn. Wanneer je er eentje vangt, kun je hem dwingen te verklappen waar zijn pot met goud verstopt is, maar haal niet je ogen van hem af, want dan is hij verdwenen!

Hier in Calgary wordt St. Patrick’s day niet echt uitgebreid gevierd. Op de scholen wordt er wel aandacht aan besteed. De meeste kinderen hebben vandaag ook een groen kledingstuk aan, want: ‘if you don’t wear green, you’ll get pinched!’. Ik heb bij de kinderen een shamrock op hun wangen geschminkt.

20080317-_30023301.jpgEline heeft een assembly op school. De verschillende klassen zingen een lied, of laten gedichten horen. De kinderen van de klas van Eline lezen allemaal een zin op met een weetje over St. Patrick’s day. Eline’s zin is: ‘Did you know that on Saint Patrick’s day people sing Irish songs and dance Irish jigs.’ Ze komt thuis met het verhaal dat een van de kinderen in de klas een leprechaun heeft gezien! Echt!

20080313-_3002298.jpgBij Peter begint de preschool al goed: er staan leprechaun voetafdrukken in de klas en de kabouter heeft de sloffen van de kinderen verstopt! Wat blijkt: hij is in de val gelopen die Miss Henry voor hem gemaakt heeft en heeft van schrik zijn gouden (chocolade) munten achtergelaten! Dat is mazzel voor de kinderen. We zijn nog niet thuis, of Peter gaat ook hier een kabouterval maken. Nu maar hopen of ze hier ook wat van hun geld achterlaten.

Laat een reactie achter

You must be logged in to post a comment.