Elke dag een feestdag

Dinsdag 19 februari 2008
De laatste paar dagen, en de komende dagen, gaat er geen dag voorbij of er is wel wat te vieren. Volgens mij doen ze dat om te voorkomen dat iedereen depressief wordt tijdens de winterdagen.

We begonnen natuurlijk op 14 februari met valentijnsdag. Dat wordt hier meer gevierd dan in Nederland.

flag dayDan is het op 15 februari ‘nationale vlag-dag’.
Op 15 februari 1965 werd voor het eerst de huidige Canadeze vlag gehezen: de rood-witte maple leaf vlag. Dit werd gedaan in de hoofdstad Ottawa, op Parliament Hill. Nu is het een dag dat iedereen trots kan zijn op zijn land: Canada. Ik heb trouwens niet echt veel extra vlaggen zien wapperen vandaag.

Op 18 februari was het Family day.
Er wordt serieus gediscussieerd over een nationale feestdag tussen nieuwjaar en pasen, omdat dat zo’n lange periode is zonder verplichte vrije dagen. Het is ook wel logisch dat er zoveel waarde wordt gehecht aan die verplichte vrije dagen. De gemiddelde werknemer heeft hier maar recht op 10 vakantiedagen. Al loopt wel op naarmate je langer bij een bedrijf werkt: na 5 jaar heb je recht op 15 vrije dagen. In Nederland heb je altijd recht op 20 vakantiedagen. Daarnaast kennen ze in Alberta dan weer wel 10 verplichte vrije dagen, de nationale of provinciale feestdagen. Maar in Nederland zijn veel mensen, naast hun vakantiedagen, ook vrij tijdens hun nationale feestdagen.

De extra nationale feestdag zou dan Family day (de derde maandag in februari) moeten worden. In de provincies Saskatchewan, Alberta en Ontario is dit inmiddels een vrije dag, maar in de rest van Canada nog niet.
De family day is in 1990 in Alberta begonnen toen de toenmalige premier van Alberta, Don Getty, aangaf dat hij zijn gezin had verwaarloosd (zijn zoon was aan de drugs geraakt), en dat er een extra vrije dag moest komen, waarop de mensen meer tijd met hun gezin of familie kunnen doorbrengen.

Veel mensen in Calgary hadden dus een vrije dag en dat was te merken. We wilden naar een golfslagbad te gaan. Maar dat was al helemaal vol, en er was een wachtlijst van 30 mensen. We zijn toen maar naar een ander golfslagbad gegaan, waar we al eerder geweest waren. Hier konden we nog wel bij, maar het was behoorlijk druk. Ook de schaats- en skibanen hebben deze dag goede zaken gedaan.

100days.jpgOp 20 februari is de honderdste schooldag.
Voor Eline is het dus nog niet afgelopen met feest vieren. Tijdens de honderdste schooldag, ze zijn dan ongeveer halverwege het schooljaar, doen ze allerlei tel- en rekenoefeningen met het getal 100. Ze moet 100 kleine dingetjes mee naar school nemen, om te tellen. Dat worden waarschijnlijk macaroni-schelpjes. Dus vanmiddag moeten we samen eerst 100 macaronischelpjes uit gaan zitten tellen!

Laat een reactie achter

You must be logged in to post a comment.