Groundhog day

Zaterdag 2 februari 2008
Groundhog PhilVandaag is het groundhog day. Een grappige traditie die blijkbaar door de Duitse kolonisten is meegenomen naar Amerika (in hun verhaal gaat het om een egel in plaats van een marmot).

Peter en Eline hebben op school het verhaal uitgelegd gekregen: De groundhog (marmot) komt vandaag even uit zijn winterslaap (hij wordt dus wakker gemaakt). Wanneer hij uit zijn holletje kruipt en zijn schaduw ziet, schrikt hij en gaat direct weer terug naar binnen. Dat betekent dat het nog zes weken winter blijft. Wanneer de marmot even buiten blijft rondscharrelen, wordt het vroeg lente.

For as the sun shines on Candlemas Day,
So far will the snow swirl until May.
For as the snow blows on Candlemas Day,
So far will the sun shine before May.

Blijkbaar kenden we in Nederland vroeger ook deze weersvoorspelling, maar die kende ik helemaal niet. Twee februari is Maria Lichtmis en volgens de gezegden geldt: “Als op Lichtmis de zon schijnt door het hout, dan is het nog wel zes weken koud.”

Er zijn verschillende groundhogs in Amerika en Canada. De oudste en bekendste is Punxsutawney Phil (Pennsylvania, Amerika).
In Canada hebben we Shubenacadie Sam in Nova Scotia, Wiarton Willie in Ontario, Watson Willow in Saskatchewan en Merv in Manitoba. In de provincie Alberta hebben we Balzac Billy, een kerel in een marmottenpak, die de voorspelling doet. Voordeel is dat hij het vaker dan gemiddeld bij het rechte eind heeft.
Volgens een van de organisatoren van het feest in Balzac, Alberta, is het in Alberta altijd zo koud in Februari dat de marmotten niet eens wakker worden uit hun winterslaap, vandaar de vervanger: een mascotte. “We don’t get really good weather in Alberta until early May,” said Stuart. “So it’s an oddity to have a gopher come out in February.”

Zaterdagochtend zaten we braaf voor de televisie om op het journaal te horen wat de voorspelling voor 2008 is en Billy’s voorspelling voor dit jaar is: “an early spring.” Dus we verheugen ons erop dat de lente snel zal komen. De meeste marmotten in Canada waren het trouwens met hem eens.

PeterMutsIk ben er toch niet helemaal gerust op dat het inderdaad snel lente wordt, en we weten inmiddels hoe enorm koud het kan zijn in Calgary (-30C afgelopen maandag). Voor Peter heb ik dus maar een lekkere warme ski-muts gebreid (je kent wel het gezegde van die put en dat verdronken kalf!). Dus hij kan ertegen, ook als het nog even winter blijft. Nu ook nog eentje voor Eline maken.

Laat een reactie achter

You must be logged in to post a comment.