Lopen over een bevroren rivier

Zondag 30 december
12-30-3000575Op aanraden van een collega van mij gingen we vandaag naar Grotto Canyon. Door deze canyon stroomt een riviertje dat in de winter helemaal bevriest. Er worden vanuit Banff tours georganiseerd naar deze canyon. Voor $60 per persoon kun je op de rivier lopen en naar de watervallen kijken. Je krijgt dan schoenen met spijkers eronder om over het ijs te lopen.

Peter zit op een watervalletjeMijn collega vertelde echter dat het prima zonder deze spijkers te doen was en dat het ook niet ver lopen was. We besloten het dus zonder tour te doen en de $200,- aan iets anders uit te geven. Dus vanochtend net na het ontbijt iedereen ingeladen en met de Tomtom naar Grotto pond gereden. Daar begon de trail. Peter was onze “Expedition Guide” en ging dus voorop. Vol verhalen dat hij de beste gids was en wel 100 kilometer kon lopen! Na een kwartiertje lopen kwamen bij het begin van de canyon aan. Daar konden we op het ijs stappen.

Het was soms erg gladEline was eerst een beetje bang dat ze door het ijs zou zakken, maar toen we vertelde dat er veel meer mensen over het ijs hadden gelopen ging ze toch mee. Zolang we dezelfde route volgden als alle andere mensen ging het lopen best goed. De spijkers onder de schoenen hadden het ijs ruw gemaakt. Op sommige stukken was de bovenlaag niet bevroren en liepen we door slush. Het duurde dan ook niet lang voordat Peter’s broek en Eline’s handschoenen zeiknat waren. Voor Peter was het zijn skibroek (en waren zijn benen dus niet koud) en Eline kon handschoenen ruilen met mamma.

Bij de watervallen waren ze aan het ijsklimmenNa een uurtje lopen kwamen we aan bij het begin van de rivier. Hier waren drie watervallen, alle drie bevroren natuurlijk. Er waren een paar mensen aan het ijsklimmen op de watervallen. Mooi moment om even een broodje te eten en te kijken. Pappa kon even verder lopen want de rest had geen zin meer.

1000 jaar oude rotstekeningenVlak bij het begin van de rivier waren een aantal rotstekeningen. Volgens de borden zijn ze ongeveer 1000 jaar oud en het bewijs dat er zo lang geleden ook mensen in deze canyon waren. Het kostte wat moeite de tekeningen te vinden omdat ze zo vaag waren, maar toen we ze eenmaal zagen waren ze wel duidelijk.

12-30-3000699Nadat we ‘uitgerust’ waren gingen we weer terug. Dit was wat moeilijker dan heen, maar door af en toe langs de kant te lopen konden we gladde stukken vermijden. We hadden 45 minuten nodig om terug te komen. Gelukkig kan ik de auto starten vanaf een grote afstand zodat deze al lekker warm was toen we er in gingen zitten. Snel de natte spullen uit en droge warme sokken aan. Op de terugweg konden we lekker naar een sprookje luisteren. Om half 4 waren we weer thuis en konden de kinderen de stenen schilderen die ze van de tocht hadden meegenomen.

Meer foto’s in het album.

Laat een reactie achter

You must be logged in to post a comment.