Het eerste rapport van Eline

23 november 2007
Scenic Acres SchoolEline is inmiddels redelijk gewend op shool. Ze kan in ieder geval al meer Engelse dan Nederlandse woorden lezen.
Vandaag heeft ze haar rapport gekregen en dat ziet er goed uit. Ze geven hier cijfers van 1 t/m 5, waarbij 1 onvoldoende is, 3 betekent dat je werkt volgens de verwachting en 5 betekent dat je altijd zelfstandig werk doet en meer doet dan verwacht wordt.

Eline heeft voor veel onderdelen een 3 gekregen, wat betekent dat ze goed meedoet. Behalve voor gym, daarvoor heeft ze zelfs een 5 gekregen! Daar hoef je ook niet zoveel bij te praten, dus dat scheelt. Pappa en mamma zijn in ieder geval hartstikke trots op haar!

Eline krijgt ook apart een ‘English as a second language’ score. Voor luisteren en spreken zit ze aan het einde van niveau 1, voor lezen en schrijven zit ze midden in niveau 2. In totaal zijn er 5 niveau’s, waar je gemiddeld twee jaar over doet, daarna duurt het nog 5 jaar voordat je echt goed engels spreekt.

(Niveau 1: de student leunt op de eerste taal en culuur. Heeft intensieve instructie nodig voor taal en andere vakken.
Niveau 2: de student leunt op eerste taal en cultuur, maar doet mee met activiteiten in de klas die steeds herhaald worden.
De student leert:
luisteren 1: te reageren op gebaren, enkele woorden en commando’s;
spreken 1: het gebruik van een of twee woorden en gebaren om jezelf duidelijk te maken;
lezen 2: te reageren op gedeelde leeservaringen en het herkennen van de klank van letters;
schrijven 2: het (na)tekenen, labelen en schrijven van eenvoudige zinnen om iets over te brengen.)

Voor degenen die geinteresseerd zijn, hieronder de vertaalde tekst van de juf:

“Het is een plezier om Eline in de klas te hebben dit jaar! Ze heeft een goede overgang gemaakt naar onze school en is steeds meer vertrouwd met de dagelijkse routine in de klas. Eline is iedere dag klaar om te leren en heeft plezier in de meeste activiteiten in de klas. Eline is altijd vriendelijk en behulpzaam, en is inmiddels een geliefde klasgenote.
Tijdens onze dagelijkse kalender tijd, probeert Eline, met wat aanmoediging, de dagelijkse boodschap of het gedicht van de week op te lezen. Eline begint engels te spreken in korte zinnen en gebruikt dezelfde, voorspelbare zinnen in haar agenda (I had…, I see…, I like…). Eline beanwoordt vragen vaak met gebaren of gezichtsuitdrukkingen en zoekt verduidelijking door middel van gebaren, naboosten of het gebruik van enkele woorden. Eline herkent de meeste (hoofd)letters en kan de meeste eerste en laatste letters van een woord opschrijven. Ze leert vlot de korte engelse klinkers en andere engelse fenomenen, middels ons Animated Literacy Program. Eline kan de meeste zicht-woorden die ze heeft geleerd, lezen en leest boeken met deze woorden vol zelfvertrouwen. Ze begint technieken te ontwikkelen om nieuw materiaal te lezen, zoals kijken naar de plaatjes, een woord spellen of even overslaan en doorlezen. Eline leert elke dag nieuwe engelse woorden en en kijkt graag in het plaatjeswoordenboek tijdens de boekentijd.
Eline vindt vooral het werken in centra leuk (de kinderen mogen dan zelf kiezen wat ze willen doen). Dit is minder gestructureerd en daardoor kan ze kletsen en spelen met haar klasgenootjes. Tijdens deze periode vindt Eline het leuk om met haar vrienden te tekenen op het white-board of aan de computer te werken.
Het klaslokaal is een drukke plek en Eline neemt een hoop informatie op op dit moment. Ze leert niet alleen het normale curriculum, maar ook een nieuwe taal. Zodra ze wat meer Engels spreekt, zal ze meer meedoen in de discussies in de klas en meer haar gedachten op gaan schrijven.
Eline doet het goed en ze mag trots zijn op wat ze tot nu toe gepresteerd heeft in Grade One. Eline is een fijne leerlinge en ik zie ernaar uit om haar ook in de volgende periode te ondersteunen en aan te moedigen.”

Laat een reactie achter

You must be logged in to post a comment.