Volgende stap in het proces, het theorie examen

dhfrontcover.jpgNa het gedonder met de verzekering van afgelopen vrijdag moest ik toch maar eerder dan gepland de stap zetten naar het verkrijgen van een Canadees rijbewijs. Afgelopen weekend het “Basic License Dirver’s Handbook” doorgenomen zodat ik een theorie examen kon afleggen. Net als in Nederland bestaat het halen van je rijbewijs uit twee gedeelten, een theorie en een praktijk. Maar anders dan in Nederland hoef je niet 3 maanden te wachten voor het doen van een van de examens.

Je loopt gewoon met de juiste papieren een registry binnen en koopt een test vergunning. Voor mensen met een buitenlands rijbewijs is het echter noodzakelijk een beëdigde vertaling van je rijbewijs te hebben. Gelukkig moesten Sander en Liesbeth dit ook doen dus werd ik door Sander doorverwezen naar Mary Eggermont-Molenaar doorverwezen. Zij is vertaalster en kon de officiele vertaling doen en door een notaris laten waarmerken. Sander bracht me er ‘s ochtends heen en tegen 16:00 kon ik de papieren weer ophalen. Toen was ik alvast $75,- lichter. Maar Mary kent een hoop mensen (ook op de universiteit) dus wellicht is het contact nog eens handig.

Met de papieren en mijn proof of residency (in dit geval een huur overeenkomst) gingen we naar de registry. Daar kon ik voor $17,50 direct de test op de computer doen. Bij 25 goede antwoorden (van de 30) ben je geslaagd, en je kunt vragen doorschuiven naar het einde. Een aantal vragen waar ik dus flink over aan het twijfelen was (hoeveel jaar moet je als GDL bestuurder rijden om voor een unrestricted license in aanmerking te komen?) heb ik naar het einde geschoven. Eerst maar de makkelijke vragen doen. De 25 makkelijke vragen had ik dus redelijk snel beantwoord en de moeilijke hoefde ik niet meer te doen. Dit gedeelte is in ieder geval afgerond!

Na het examen heb ik gelijk het Class 7 rijbewijs aangevraagd ($64). Dit is een rijbewijs waarmee je alleen onder begeleiding van iemand met een rijbewijs mag rijden. Hiervoor moest ik nog even een ogentest doen en toen dat goed was werd er een foto gemaakt (zodat ik het rijbewijs als foto ID kan gebruiken).

Kortom, ongeveer $150 armer, maar wel een eerste stap in de richting van een volwaardig Canadees rijbewijs. Omdat ik een buitenlands rijbewijs met een lange historie heb hoef ik nu slechts ongeveer 10 dagen wachten voordat ik een advanced road test mag gaan doen. Bij het slagen van deze test wordt mijn Class 7 rijbewijs omgezet in een Class 5 rijbewijs en is het proces afgerond. Hopelijk kan dit volgende week vrijdag gebeuren zodat ik nog een weekje in mijn auto kan rondrijden voordat ik weer terugvlieg.

Laat een reactie achter

You must be logged in to post a comment.